Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vztahy mezi Tureckem a Německem jsou vyostřené. Nejhorší za posledních 20 let

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Podle Kristiana Brakela z Německé společnosti pro zahraniční politiku (DGAP) jsou vztahy mezi Berlínem a Ankarou nejhorší za posledních 20 let. Zároveň je zde jeden velký paradox.

Vztahy narušilo v poslední době několik událostí. Nejvýznamnější z nich byla z tureckého pohledu rezoluce o genocidě Arménů. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan poté tvrdě napadl německé poslance s tureckými kořeny, kteří pro rezoluci hlasovali. To vzbudilo poměrně ostrou reakci mezi berlínskými politiky. Vztahy - kterým neprospělo ani televizní vystoupení německého komika Jana Böhmermanna, v němž Erdogana zesměšnil - se k normálu zatím nevrátily.

"Jsem přesvědčen, že německo-turecké vztahy za posledních dvacet let nikdy nebyly tak špatné jako v poslední době," řekl dnes ČTK v Berlíně Brakel, který se Turecku dlouhodobě věnuje.

Zároveň ale upozornil, že je velký rozdíl mezi tím, co se odehrává na očích veřejnosti a voličů a tím, co se děje za oponou. "Je to tak trochu paradox: na jedné straně ostrá rétorika, ale zároveň obě strany vědí, že jsou na sebe odkázané," je přesvědčen odborník, podle kterého vše odstartovala přehnaná reakce Ankary na arménskou rezoluci.

Za ostrým chováním Turecka v současném sporu vidí ale také léta vlády vedené konzervativní unií (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové, která dávala poměrně jasně najevo, že příliš nestojí o členství Turecka v Evropské unii.

To, že se spolu oba státy snaží na pracovní úrovni vycházet, je podle Brakela vidět i na sporech kolem německých vojáků, kteří působí v Turecku. Ankara totiž nedávno zakázala návštěvu letecké základny Inçirlik státnímu tajemníkovi německého ministerstva obrany, ale pak se pro návštěvu rozhodla sama šéfka resortu Ursula von der Leyenová, a proti ní už Turci nic nenamítali. "To by byl skutečně obrovský skandál, kdyby jí v tom zabránili, ale to samozřejmě neudělají," míní Brakel, podle něhož Ankara zná hranice, za které jít nechce.

Německý expert se také domnívá, že nakonec vůbec nemusí dojít na slibovaný balíček dalších protiněmeckých opatření. Úvahy o něm by prý mohly po skončení posvátného měsíce ramadánu vyznět do ztracena.

Rovněž Erdoganova slova, že do Evropy znovu vpustí běžence, pokud nedostanou Turci bezvízový styk s unií, považuje za výhrůžku, kterou turecký prezident nenaplní.

Témata:  Německo Turecko Recep Tayyip Erdogan

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:01

Počet mrtvých v Pásmu Gaz překročil 34 tisíc

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy