Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Povede Británii druhá Thatcherová? Favoritkou na post premiéra je Theresa Mayová

Theresa Mayová (autor: DFID)
Theresa Mayová (autor: DFID)
Foto: Wikimedia Commons

Londýn - Poté, co Boris Johnson vzdal kandidaturu na post nového britského premiéra, se favoritkou stala Theresa Mayová. Média v ní vidí druhou Margaret Thatcherovou.

Za Mayovou se dosud postavilo více než 70 konzervativních poslanců, kteří v úterý začnou s postupným proškrtáváním nynější pětičlenné kandidátky. Výsledkem budou jen dva kandidáti, ze kterých pak nového předsedu vyberou korespondenčně členové strany. Vítěz bude znám 9. září.

"Daily Mail je přesvědčen o tom, že pouze paní Mayová má ty správné kvality, formát a zkušenosti, aby sjednotila stranu i zemi," napsal v komentáři protiunijně zaměřený deník, který je po bulváru The Sun druhým nejčtenějším listem v zemi.

Daily Mail v Mayové vidí člověka, který je schopen prosadit nový a čestný politický přístup. Mezi její kvality rovněž zahrnul morálku ve veřejné službě, názorovou pevnost, obrovské odhodlání tvrdě pracovat či pozornost pro detail. Navíc podle listu svou vážností a rozhodností vyvolává vzpomínky na první a dosud jedinou britskou premiérku Margaret Thatcherovou.

Nejnověji přislíbili podporu Mayové ministři obrany a dopravy Michael Fallon a Patrick McLoughlin. "Theresa je tou nejlepší osobou, která povede náš odchod z Evropské unie a opětovné získání suverenity a která zároveň ochrání náš těžce vydobytý hospodářský rozkvět," uvedl Fallon.

Témata:  Velká Británie Theresa Mayová

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.