Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boje o Fallúdžu byly krvavé. Irák ztratil stovky vojáků

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Bagdád - Irácká armáda oficiálně zatím nevyčíslila své ztráty v bitvě o Fallúdžu s Islámským státem, nejmenovaný zdroj serveru Middle East Eye (MEE) nicméně uvedl, že padly stovky vojáků. Zranění utrpělo 3000 mužů.

Boje s IS o město začaly v květnu, armáda ho kontroluje od minulého víkendu. Islamisté podle neoficiálních zpráv ztratili 2500 bojovníků.

Do bitvy bylo nasazeno 35.000 iráckých vojáků a členů polovojenských jednotek. Dobytí Fallúdži se označuje za ničivý úder pro IS.

Podle nejmenovaného zdroje MEE padlo v boji nejméně 394 vojáků a přes 3300 členů armády bylo zraněno. Zdravotnické zdroje hovoří ještě o mnohem větších ztrátách - podle nich padlo na straně armády na 900 lidí. Další zdroje MEE sdělily, že IS v boji o Fallúdžu a její okolí přišel o 2500 lidí a dalších 2000 radikálů vojáci zadrželi při pokusu o útěk z města.

Nejvíc vojáků přišlo o život při akcích sebevražedných atentátníků a při raketových útocích IS. Nejmenší ztráty má elitní bojová jednotka, největší ztráty zaznamenaly oddíly federální policie, které byly nasazeny na severu města a nekrylo je letectvo.

Témata:  Islámský stát Irák

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 16:59

Asii zasáhlo extrémní počasí. Teploty zabíjí desítky lidí

Thajské úřady varovaly ve čtvrtek před novou vlnou veder, v důsledku kterých v této zemi přišlo od začátku roku o život už nejméně 30 lidí. Podle agentury AP se extrémní vedra očekávají v metropoli Bangkok, ale také na severu a severovýchodě země. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy