Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská unie je diktátorský režim, který vládne půl miliardě lidí, zuřil Orbán

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarský premiér Viktor Orbán se opět ostře pustil do Evropské unie. Právě její přístup skupiny k obrovské migrační krizi podle něj dohnal Velkou Británii až k tomu, že unii musela opustit.

Orbán ve svém projevu zdůraznil, že je na čase, aby „Evropská unie pochopila, že nemůže přežít jako diktátorský systém vládnoucí 500 milionům lidem z Belgie".

Právě současný přístup EU podle něj doslova vyhnal Brity a způsobuje, že i další státy unii odcizují. „Nemůžete sedět na koni čelem vzad. Evropská unie není jen Brusel. Má 27 - v současné době ještě 28 - hlavních měst. Musíme se vrátit k myšlence, že Evropská unie je založena na členských zemích spíše než na orgánech EU," cituje jeho slova server Breitbart.

„Musíme usilovat o to, abychom zajistili, že Brusel uslyší hlasy svých občanů," dodal. Je přesvědčen, že EU musí úplně zastavit nelegální masovou migraci. Nastal prý čas, aby unie vytvořila takovou migrační politiku, která „splní očekávání lidu".

„Musíme bojovat, abychom dokázali lidem, že je možné zavést migrační politiku v souladu s národními zájmy Maďarska. Bude to dlouhý boj zde v Bruselu, na který budeme potřebovat silný mandát," tvrdí maďarský premiér.

Server připomíná, že se Maďarsko chystá podzim uspořádat referendum, ve kterém se lidé budou moci vyjádřit k otázce unijních kvót na migranty. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že Maďaři se v drtivé většině postaví proti plánu EU.

Témata:  Viktor Orbán EU uprchlíci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy