Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islám a náboženství míru? Kdepak, rozjel se komentátor v televizi

Muslim
Muslim
Foto: Pixabay

Washington – Diskuze o islámu jsou v současné společnosti výbušným tématem. Ralph Peters, americký podplukovník ve výslužbě, spisovatel a politický komentátor, se ale v rámci vysílání televizní stanice Fox News neudržel a svůj názor na islámské náboženství vyjádřil bez zábran.

Peters vystoupil na televizní stanici Fox News v rámci programu s názvem „Censoring the Truth“ (Cenzurování pravdy), ve kterém byl moderátorem Seanem Hannitym dotázán, zda USA zlehčuje problematiku islámského práva šaría a „radikálního islámu“.

Právě ohledně fráze „radikální islám“ se po teroristických útocích v americkém Orlandu strhla diskuze, jelikož někteří politici včetně prezidenta Baracka Obamy tento výraz odmítli v souvislosti s útoky použít, ačkoliv jejich pachatel přísahal věrnost teroristické skupině Islámský stát.

Kritici, mezi které patří například republikánský kandidát na prezidenta Donald Trump, Obamu obvinili z toho, že odmítá věci nazývat pravými jmény.

Ačkoliv chtěl Peters původně nabídnout obšírnější odpověď, nakonec to nevydržel: „A víš co, Seane, už toho mám dost. Jak doktor Gorka (Sebastian Gorka je americký expert na národní bezpečnost, pozn. redakce) dobře ví a mnohokrát lidem vysvětloval, a to dobře, o islámu se dá říct mnoho věcí.“

„Je komplexní. Je různý. Ale nejde tvrdit, že je to náboženství míru. Pro nás, kteří spadáme do křesťanské tradice, je základním kamenem kázání na hoře. Pro islám je základním kamenem kmenové dobytí Mekky, které dosadilo Mohameda k moci. Džihád není mírumilovný. Džihád je bojovný, obvykle násilný a probíhá nepřetržitě už téměř 1 400 let,“ dodal.

Témata:  Islám muslimové USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy