Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Radikální reformy EU neočekáváme, zní ze Slovenska

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Slovensko se dnes stalo předsednickou zemí Evropské unie, pomyslné žezlo převzalo od Nizozemí. Premiér SR Robert Fico se sešel v Bratislavě s předsedou Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem.

Slovensko neočekává od bratislavského summitu o budoucnosti EU návrhy radikálních změn fungování unie, je ale proti zachování současného stavu. "Stejně tak si nemyslíme, že by bylo správné konstatovat, že jedeme správným směrem, všechno je v pořádku a že není třeba nic měnit. Musíme se především soustředit na otázku komunikace, jak prodat úspěšný evropský projekt občanům, a dát odpovědi na další vývoj nejzávažnějších témat, které Evropskou unii zatěžují," uvedl Fico před novináři.

Na konání neformální zářijové schůzky státníků 27 zemí EU kromě Británie, na které se očekává debata o budoucnosti unie, se shodl tento týden řádný summit EU.

Fico řekl, že myšlenka zorganizovat bratislavský summit vznikla ještě před britským referendem, ve kterém se Britové minulý týden vyslovili pro odchod své země z EU.

Slovenský premiér také uvedl, že debata na summitu by měla být podstatně širší než dopady britského referenda. "Navíc je dobré, že summit se uskuteční s jistým odstupem od referenda, protože trochu vychladnou hlavy, prostor bude přehlednější a budeme svobodnější v názorech, co se týče postupu ohledně brexitu," dodal. "Když se koná neformální schůzka, program není striktní, můžete diskutovat," řekl Juncker a dodal, že se summitu také zúčastní.

Témata:  Slovensko Robert Fico EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.