Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenská opozice jde tvrdě proti Ficovi. Pokusí se sesadit jeho vládu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Česká televize

Bratislava - Slovenská opozice se i přes nedostatek hlasů pokusí v parlamentu sesadit vládu premiéra Roberta Fica. Schůze o vyslovení nedůvěry se uskuteční příští týden.

Návrh na sesazení premiéra zdůvodnily strana Svoboda a solidarita (SaS) a hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti-NOVA (OLaNO) tím, že Fico odmítl odvolat ministra vnitra Roberta Kaliňáka. Opozice žádá Kaliňákův odchod v souvislosti s jeho obchodními aktivitami s kontroverzním podnikatelem Ladislavem Bašternákem.

"Premiér je bagatelizováním kauzy Bašternák hanbou Slovenska. Nejenže podporuje zločinecké praktiky členů vlády, ale vědomě podporuje korupční prostředí," řekl lídr OLaNO Igor Matovič.

Na odvolání předsedy vlády opozice dostatek hlasů v parlamentu ale nemá, k vyslovení nedůvěry členovi kabinetu je potřeba souhlas více než poloviny ze všech 150 poslanců.

Kaliňák od nástupu stávající vlády již dvakrát čelil pokusu menšinové opozice o odvolání, druhou schůzi vedení parlamentu ve čtvrtek přerušilo poté, co zástupci opozice odmítli z jednacího sálu sněmovny odstranit transparent s nápisem "Slušní lidé platí daně, zloději si žijí za ně" a s fotkami Kaliňáka a Bašternáka. Tato schůze by měla pokračovat po jednání sněmovny o vyslovení nedůvěry Ficovi.

Témata:  Slovensko Robert Fico

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy