reklama

Razie byly součástí vyšetřování čínského kriminálního gangu. Právě město Prato je domovem jedné z největších čínských komunit v Evropě a také prosperujícího textilního průmyslu. Policie vyšetřuje jednotlivce, kteří mají být napojeni na čínské kulturní sdružení „Město bílého jelena".

Páteční policejní akce byla podle agentury AFP zaměřena na Číňany podezřelé ze zločinného spolčení a z rasově motivovaného násilí. Podle prohlášení policie měl šéf skupiny Město bílého jelena měl organizovat hlídky ve stylu domobrany, což vedlo k útokům na arabské přistěhovalce, kteří nemají žádné kriminální pozadí.

Už ve středu se policisté střetli s asi třemi stovkami Číňanů při hygienické a bezpečnostní kontrole v Číňany vlastněné továrně na textil na předměstí Florencie. Při konfliktu byli zraněni čtyři policisté a tři pracovníci, dva lidé byli zatčeni. Malá vzpoura podle tamních médií vypukla poté, co se policisté pokusili zastavit postaršího Číňana, který opouštěl továrnu s dítětem v náručí.

Čínský velvyslanec v Itálii k tomu řekl, že by policie „měla prosazovat zákon, vést vyšetřování a chránit legitimní práva a zájmy čínských občanů v Itálii". Dodal, že Čína dění kolem továrny sleduje a že svým občanům nabídla nezbytnou pomoc.

Nejnovější incidenty podle AFP podtrhují dlouhotrvající napětí mezi italskými orgány a čínskou komunitou v zemi, která v Itálii sice ekonomicky prosperuje, zároveň je ale pravidelně obviňována z toho, že neprojevuje žádný zájem o integraci. Číňané taky údajně posílají miliony eur z nezdaněných zisků zpět do Číny.

Úřady dlouho bojují s problémy týkajícími se vykořisťování lpracovníků v čínských továrnách ležících v Itálii a nelegální migrace.

V zemi oficiálně žije asi 270 tisíc Číňanů, z nichž víc než pětina má nějaký svůj podnik. Do italské kasy tak tato menšina ročně odvede asi 6 miliard eur. V Pratu žije oficiálně asi 16 tisíc Číňanů, podle různých odhadů to muže být až 50 tisíc. Celkem má město 191 tisíc obyvatel.

Liu Xiaodong, uznávaný čínský současný umělec, který město nedávno navštívil, uvedl, že je překvapen velmi pomalým tempem, kterým se Číňané do společnosti integrují. „Většinou tu žijí už několik generací, přesto jsou velmi uzavření. Mají své vlastní zvyky a tradice a jsou stále velmi separovaní od místního obyvatelstva. Tento model migrace je problematický," dodal.