Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Před mešitou vybuchla bomba, uvnitř se modlila stovka muslimů. Útočník zanechal vzkaz

Mešita
Mešita
Foto: Pixabay

Perth – V úterý večer neznámý pachatel zaútočil na mešitu v australském městě Perth. K incidentu došli v úterý asi v osm hodin tamního času. informuje o tom server Daily Mail.

Útočník nastražil benzínovou bombu, která explodovala přímo před mešitou v areálu tamní muslimské školy. V budově se v tu chvíli modlila asi stovka muslimů. Bomba byla zřejmě umístěna v autě, které někdo zaparkoval před budovu v době večerních modliteb.

Perth mosque has been targeted before. Same words were graffitied on the same wall outside of Perth mosque in 2014. pic.twitter.com/KKHCBzVK5o

— Mariam Veiszadeh (@MariamVeiszadeh) 29. června 2016

 

Oheň zasáhl také auta, která stála zaparkovaná před mešitou. Jedno z nich bylo úplně zničeno Hasiči oheň uhasili dříve, než se rozšířil na některou z okolních budov. Při útoku nebyl nikdo zraněn. „Předpokládáme, že zde byl použit akcelerátor, aby mohl být oheň zapálen," uvedli hasiči.

Podle všeho šlo o zločin z nenávisti, pachatel na místě totiž nechal vzkaz. Na zeď mešity nasprejoval slova: „Zas*aný islám". Svědci viděli, jak ulicí od místa činu utíkají ihned po výbuchu tři osoby.

„Je to nepochybně trestný čin z nenávisti, ale je to akt jedinců nebo skupiny, ne všech," uvedl na sociálních sítích student tamní školy Yahya Adel Ibrahim. „Navzdory tomu, co se stalo, všichni zůstali v mešitě a dokončili svou modlitbu. Odmítli se poddat teroru, který se tu právě stal," dodal.

„Muslimská komunito, je mi zle, že musíte strpět útoky, jako byl tento. Pravdou je, že to je útok na nás všechny," okomentoval dění tamní labouristický poslanec Chris Tallentire.

Témata:  muslimové Austrálie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy