Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Islámský stát přepadl restauraci v Bangladéši, dva lidé zemřeli

Bojovníci Islámského státu
Bojovníci Islámského státu
Foto: Wikimedia Commons

Dháka - Skupina ozbrojenců dnes přepadla restauraci v diplomatické čtvrti v bangladéšské metropoli Dháce. Místní média uvedla, že útočníci zadržují asi 20 lidí jako rukojmí a že jsou mezi nimi i cizinci. Podle skupiny SITE, která monitoruje islamistické struktury, se k útoku přihlásil takzvaný Islámský stát. Útok si vyžádal nejméně dva mrtvé a asi tři desítky zraněných.

Pachatelé vtrhli do jídelny, začali kolem sebe střílet a podle svědků provolávali "Alláhu akbar" (Bůh je veliký). Rychle proti nim zasáhla policie, s níž se dostali do přestřelky. Oba mrtví a zřejmě většina zraněných jsou z řad bezpečnostních složek. Policie okolí uzavřela a podle médií se chystá i s podporou obrněných vozidel k útoku na zabarikádované ozbrojence, kteří po nich házeli granáty.

Policie se také pokusila o vyjednávání. Pachatelé nevznesli žádné požadavky.

Podle zaměstnance kuchyně, který před útočníky včas uprchl, jsou muži ozbrojeni nejen střelnými zbraněmi, ale i bombami. Jako rukojmí podle něho drží mimo jiné jednoho Itala a jednoho Argentince.

Restaurace Holey Artisan se věnuje zejména specialitám ze sladkého a slaného pečiva. Podle internetových svědectví je v oblasti velmi oblíbená.

Americké diplomatické zdroje uvedly, že uvnitř by neměl být žádný zaměstnanec ambasády USA.

Země se v posledních měsících stala dějištěm série útoků, které hlavně islámští extremisté zaměřovali na bojovníky za svobodu slova, umírněné muslimy, členy menšin a také několik cizinců.

Témata:  Bangladéš terorismus Islámský stát

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:02

Rusko zabilo Alexeje Navalného. Putin je nelegitimní prezident, oznámila Rada Evropy

Parlamentní shromáždění Rady Evropy (PACE) jednomyslně přijalo rezoluci, v níž viní ruský stát ze smrti opozičního politika Alexeje Navalného ve vězení a znovu vyjadřuje své přesvědčení, že Vladimir Putin je nelegitimním prezidentem.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy