Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bude Hofer rakouským prezidentem? Má k tomu blíže, tvrdí odborníci

Rakouská vlajka
Rakouská vlajka
Foto: Pixabay

Vídeň – Rakouský soud tento týden zrušil výsledek rakouských prezidentských voleb. Kandidát zelených, Alexander van der Bellen, který v první volbě zvítězil asi o 30 tisíc hlasů, se tak prezidentem prozatím nestane. Otázkou je, jestli dokáže vítězství obhájit.

Server The Local připomíná, že nové hlasování se odehraje ve stínu dění v Evropské unii, tedy především pod vlivem brexitu a s tím spojené kritiky EU. Podle expertů to může nahrát kandidátovi svobodných Norbertu Hoferovi, otázkou ale je, jak se k brexitu postaví. Většina Rakušanů si totiž odchod z unie nepřeje.

Hoferova strana FPÖ podle průzkumů vede žebříčky popularity, nové příznivce strana získává zeména svým postavením k migrační politice. Právě tato strana po prvním kole hlasování poukazovala na „děsivé nesrovnalosti", které mohly výsledek ovlivnit.

Ačkoliv se objevily desítky podnětů, ministr vnitra Wolfgang Sobotka je nazval „povrchními problémy". Právníci však už před vynesením rozhodnutí soudu poukazovali, že je reálně možné, že úřady výsledky prezidentské volby zruší. A to se nakonec stalo. Důvodem byl fakt, že některé hlasy odeslané poštou byly otevřeny příliš brzy, nebo neoprávněnými osobami. Výsledky tak mohly být potenciálně zfalšované.

Jak se tedy zdá, Rakousko v létě čeká tvrdý a velmi dramatický souboj. Rakušan Hermann (36), který napoprvé volil Van der Bellena, se domnívá, že zástupce zelených opět zvítězí – ale opět jen velmi těsně. „Nemyslím si, že lidé budou volit jinak. Oba tábory jsou názorově tak vzdálené, že výsledek bude podobný," řekl agentuřě AFP. S tím souhlasí i kadeřník Danie Huber (26).

Odborníci však dodávají, že klíčem k vítězství bude volební účast i to, jak která strana bude investovat do své kampaně. Protože kvůli minulé volbě jsou stranické poklady téměř prázdné. „Bude záležet, které strana bude úspěšnější při mobilizaci svých voličů," vysvětluje zástupce rakouského volebního institutu David Pfarrhofer. Dodal, že typický volič Van der Bellena – mladší, vzdělanější a z města – už napodruhé k urnám přijít nemusí.

I politolog Anton Pelinka si myslí, že Van der Bellen bude muset více pracovat na tom, aby přimněl své voliče, aby šli volit. Poukazuje, že Hofer má na své straně aktivnější příznivce, kteří jsou více nadšení. A tak je pravděpodobnější, že svého kandidáta přijdou znovu a ve velkém počtu podpořit.

„Podpora pro Van der Bellena je mnohem více heterogenní než u Hofera. Hofer se může spolehnout na voliče jedné strany (FPÖ), ale Van der Bellen potřebuje vytvořit komplexní alianci voličů pravého středu a levice," řekl Pelinka AFP..

Velkou roli tak může sehrát právě odchod Velké Británie z Evropské unie. Hofer se totiž už v první kampani zaměřil na téma „více přímé demokracie", spíše než na fakt, že v Rakousku bylo v roce 2015 podáno 90 tisíc žádostí o azyl. I on však hlásá, že „islám v Rakousku nemá místo". Nesouhlasí ani se sňatky homosexuálů.

Roli pravděpodobně sehraje také šok z rozhodnutí britských voličů, kteří se rozhodli opustit Evropskou unii. To by mělo nahrát do karet právě původně poraženému Hofferovi, který EU kritizuje, zejména v oblasti migrační politiky. Už dříve se nechal slyšet, že by při zvolení využil svých prezidentských pravomocí a udělal změny ve vládě.

I v Rakousku už se ozývají hlasy volající po referendu, jsou však spíše okrajové, Van der Bellen se netají tím, že je pro setrvání země v EU. Politický expert Hubert Sickinger dodal, že pokud Hofer vsadí na kartu odchodu Rakouska z EU, mohl by nahrát svému soupeři Van der Bellenovi. „Solidní většina v Rakousku je proti odchodu z EU," řekl agentuře AFP.

Témata:  Rakousko Norbert Hofer

Aktuálně se děje

16. května 2024 9:38

Putin a další světoví lídři odsoudili útok na Fica

Ruský prezident Vladimir Putin poslal slovenské prezidentce Zuzaně Čaputové telegram v souvislosti s atentátem na premiéra Roberta Fica. Kreml útok na předsedu vlády odsoudil jako naprosto nepřijatelný, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy