Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA jsou úhlavní nepřítel, kdo věří Západu, přišel o rozum, řekl Chamenei před studenty

Írán, ilustrační foto
Írán, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Teherán - Pro íránského ajatolláha Alí Chameneího zůstávají Spojené státy úhlavním nepřítelem. Dnes odmítl jakoukoli koordinaci regionálních otázek s USA, zejména pokud jde o Sýrii.

Podle íránských představitelů Američané nerespektují své závazky a nedělají nic pro to, aby zejména ujistili mezinárodní banky, že se nemusejí v budoucnu obávat sankcí kvůli vztahům s Íránem. "V jaderné oblasti se prokázalo, že Spojené státy, jak vláda, tak Kongres, pokračují v nepřátelství vůči íránskému lidu," prohlásil Chameneí. "Ti, kdo věří, že pro rozvoj země musejí hledat útočiště na Západě, přišli o rozum," dodal.

Ajatolláh také reagoval na nedávné sdělení Američanů, že Washington by chtěl s íránským vůdcem jednat a koordinovat regionální problémy, zejména ve vztahu k Sýrii. "Nechceme takovou koordinaci, neboť jejím hlavním cílem je zamezit přítomnost Íránu v regionu," napsal.

"Z náboženské a morální povinnosti, dokud budu dýchat, budu vzdorovat" nepřátelům (islámské) revoluce, řekl podle AFP nejvyšší íránský představitel už v sobotu večer před tisíci studenty, se kterými se setkal.

Témata:  Alí Chameneí Írán USA

Aktuálně se děje

30. května 2024 17:53

Pavel vyznamenal Stoltenberga. Generální tajemník dostal Řád TGM

Prezident Petr Pavel ve čtvrtek odpoledne udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka III. třídy generálnímu tajemníkovi NATO Jensi Stoltenbergovi. Ocenil ho především za desetileté působení v čele Severoatlantické aliance.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy