Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se děje? Nigel Farage rezignoval na předsedu UKIP

Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Nigel Farage v Evropském parlamentu hovoří s Jean-Claude Junckerem.
Foto: European Union

Londýn – Šéf Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage v pondělí oznámil, že rezignuje na svůj post. Podle svých slov dosáhl všeho, co chtěl a teď by rád získal zpět svůj život.

List The Independent situje Farage, který byl jednou z tváří brexitu a který teď říká, že „již nelze dosáhnout více". „Mám pocit, že jsem udělal svůj kousek," přiznal s tím, že nikdy neměl politické ambice a že se chce vrátit ke svému životu. Jeho cílem prý bylo dostat Británii pryč z Evropské unie - a to se povedlo.

„Občas to bylo těžké, ale určitě to stálo za to," hodnotí své působení ve straně její končící předseda. Dodal, že má v úmyslu stranu i nadále výrazně podporovat. „Nejlepší dny UKIP můžou ještě přijít," myslí si.

Kromě britské politiky působí Farage také v Evropském parlamentu. Do roku 2009 byl Farage v Evropském parlamentu předseda euroskeptickéfrakci Nezávislost a demokracie, dnes společně s Francescem Speronim vede nástupnickou frakci Evropa svobody a přímé demokracie.

Svůj odchod z čela UKIP oznámil jen necelé dva týdny poté, co Britové v referendu 23. června těsnou většinou rozhodli o vystoupení země z Evropské unie. Stejné prohlášení vydal Farage už v kvtnu 2015, po několiak dnech ho ale vzal zpět. „Nezměním vůj plán, to vás ujišťuju," dodal dnes.

Témata:  Nigel Farage UKIP

Aktuálně se děje

17. května 2024 13:22

Izrael v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, ale ne genocida

Izrael v pátek na půdě Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu uvedl, že válka v Pásmu Gazy je tragická, nejde však o genocidu. Reagoval na tvrzení Jihoafrické republiky (JAR), která ještě v prosinci podala stížnost vůči Izraeli za údajnou genocidu. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy