Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump řekl další kontroverzní výrok: Svět by byl lepší, kdyby žili diktátoři jako Husajn

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Republikánský kandidát na post prezidenta USA Donald Trump, který kritizuje současnou zahraniční politiku Baracka Obamy, přišel s dalším kontroverzním výrokem. Svět by byl podle něj o 100 procent lepší, kdyby diktátoři jako Saddám Husajn či libyjský Muammar Kaddáfí zůstali u moci.

Trumpovy projevy ohledně zahraniční politiky často vyvolávají rozpaky i uvnitř Republikánské strany. Trump například prohlásil, že Spojené státy se ve světě příliš angažují a že to pro ně není výhodné. Zpochybnil také roli NATO.

"Saddám Husajn byl zlý hoch, že? Ovšem víte, co dělal dobře? Zabíjel teroristy. To dělal tuze dobře," prohlásil podle AP Trump v projevu v úterý večer na předvolebním shromáždění v Raleighu ve státě Severní Karolína. Zdůraznil, že irácký diktátor s teroristy neprobíral jejich práva, nebavil se s nimi, prostě s nimi zatočil.

Saddám Husajn Iráku vládl železnou rukou od roku 1979 až do americké invaze v březnu 2003, kdy byl uvězněn a poté 30. prosince 2006 popraven. Jeho syny Udaje a Kusaje zabila americká armáda v červenci 2003. Američany podporovaná současná irácká vláda čelí léta terorismu islámských radikálů, především ze strany organizace Islámský stát.

Témata:  Donald Trump Saddám Husajn Muammar Kaddáfí

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy