Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Brexit se protáhne: Uplatnit článek 50 přísluší nové britské vládě, říká Hammond

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Londýn - Podle šéfa britské demokracie Philipa Hammonda přísluší aktivace článku 50 lisabonské smlouvy až očekávané nové vládě, nikoli parlamentu. Dále uvedl, že by brexit mohl změnit přístup EU k Rusku.

"Samozřejmě, že parlament se k tomu bude chtít vyjádřit, něco říci, a tak to rozhodně má být. Ale to vláda musí rozhodnout o aktivaci článku 50," řekl podle Reuters šéf britské diplomacie. Je to podle něj jasně "zákonný postoj".

Aktivací příslušného článku unijní smlouvy z roku 2009 začne vyjednávání mezi EU a Británii o podobě jejich další spolupráce. Představitelé některých členských zemí a Evropské komise volají po tom, aby se tak stalo co nejdříve.

Odstupující premiér David Cameron odmítl požádat zákonodárce a EU o aktivaci článku s tím, že to přísluší novému šéfovi kabinetu. Dále při setkání s členy parlamentní komise zopakoval přesvědčení, že Británie i po odchodu z EU bude mít pevný a hluboký vztah se Spojenými státy.

Hammond se obává, že odchodem Británie nebude EU chtít dostatečně tlačit na Rusko. Věří ale, že EU bude i po brexitu uplatňovat sankce proti Moskvě.

Témata:  Philip Hammond Brexit Velká Británie

Aktuálně se děje

20. května 2024 18:44

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy