Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na vládu USA míří žaloby kvůli toaletám

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Deset států USA podalo u oblastního soudu v Nebrasce žalobu na administrativu prezidenta Baracka Obamy kvůli sporu o využívání toalet transgenderovými osobami.

Informovala o tom agentura Reuters. Federální vláda chce, aby veřejné toalety mohli transgenderoví lidé využívat podle svého přání a ne podle pohlaví uvedeném v rodném listě, což ale státy kritizují.

Žaloba reaguje na květnový dopis amerických ministerstev spravedlnosti a školství, která jednotlivé státy varovala před zablokováním přístupu k federálním fondům, pokud požadované podmínky pro transgenderové osoby nesplní. Státy tvrdí, že se Obamova administrativa pokouší federální občanská práva.

K žalobě se připojily státy Nebraska, Michigan, Ohio, Arkansas, Kansas, Montana, Severní Dakota, Jižní Karolína, Jižní Dakota a Wyoming. Již na konci května podalo u texaského federálního soudu prakticky identickou žalobu jedenáct států v čele s Texasem, později se k ní připojily ještě další dva státy.

Témata:  USA transsexualové

Aktuálně se děje

19. května 2024 19:03

Pellegrini připustil, že na kulatý stůl politických stran nedozrál čas

Na kulatý stůl slovenských politických stran zatím ani po atentátu na Roberta Fica (Smer-SD) nedozrál čas, řekl zvolený prezident Peter Pellegrini v neděli. Pellegrini se v týdnu sešel s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a navrhl jednání politických subjektů. Občany dnes vyzval, aby se nenechali unést negativními emocemi, které může přinést další politický souboj. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy