Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Uprchlíky přijmeme, islám ne. Další země se potýká s muslimy

Kanada
Kanada
Foto: Pixabay

Ottawa – Kanada se dlouhodobě řadí mezi země, které se k migraci staví optimisticky, a migranty vítá. Kanadský deník Toronto Star ale na svém serveru thestar.com upozorňuje, že kanadská vstřícnost má své meze.

Strach z islámu

Deník upozorňuje na průzkum společnosti MARU/VCR&C, která provedla průzkum veřejného mínění ohledně přílivu syrských uprchlíků v kanadské provincii Ontario. Tam jich v poslední době dorazilo téměř 12 tisíc.

Průzkum odhalil, že zde panují silné protiislámské nálady. „V Ontariu propukla epidemie islamofobie. Pouze třetina jeho obyvatel má na toto náboženství pozitivní názor a více než polovina z nich se domnívá, že jeho hlavní doktríny schvalují násilí,“ stojí ve zprávě.

Tři čtvrtiny lidí z Otanria se také domnívají, že muslimští imigranti mají hodnoty, které se fundamentálně liší od hodnot domácích. Za největší problém lidé v tomto ohledu považují názor na rovnost pohlaví.

Uprchlíci ano, ale…

Ohledně uprchlíků obecně byli lidé mírnější. 72 % dotázaných se domnívá, že ve společnosti zastávají důležitou roli, 71 % lidí uvedlo, že jsou důležitou součástí kulturní identity země. Tři čtvrtiny lidí jsou ale zároveň přesvědčeny, že by se finance a zdroje měly vynakládat spíše na lidi, kteří již v zemi žijí.

Ohledně toho, zda Kanada přijala uprchlíků příliš, nebo tak akorát, se názor lidí rozdělil téměř na dvě stejně velké skupiny – 46 % lidí odpovědělo, že příliš, 45 % lidí uvedlo, že tak akorát. Každý pátý člověk pak uvedl, že se aktivně podílel na přivítání uprchlíků v zemi.

I přesto se ale 53 % lidí domnívá, že by země měla přijímat pouze imigranty ze zemí, které mají podobné hodnoty, přičemž 74 % dotázaných uvedlo, že by země měla být při výběru lidí, které přijme, přísnější a opatrnější.

Témata:  uprchlíci Kanada Islám

Aktuálně se děje

2. května 2024 21:51

NATO je znepokojeno. Rusko provádí hybridní operace v členských zemích bloku

NATO je znepokojeno nedávnými škodlivými aktivitami, které Rusko v rámci hybridní války provádí na území členských států aliance, stojí ve čtvrtečním prohlášení. Konkrétně jmenována byla i Česká republika.  

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy