reklama

Turecký premiér Binali Yildirim po desáté hodině večer oznámil, že se část turecké armády pokusila o převrat. Podle něj vláda nedovolí jakékoli narušení demokracie a bezpečnostní složky se snaží situaci řešit.

"Máme tu nelegální čin ze strany skupiny uvnitř armády, která jednala bez rozkazu. Obyvatelé musí vědět, že nedovolíme žádnou činnost, která by narušila demokracii," řekl premiér Yildirim.

Živě z Turecka zde

Turecká armáda podle agentury Reuters a AP potvrdila, že převzala moc ve státě. Tvrdila, že v Turecku musí platit vláda práva. Podle vyjádření vojenských složek ale vztahy se zahraničím převrat nenaruší.

"Kompletně jsme převzali moc v zemi," uvedla armáda v prohlášení. Server SkyNews informoval, že vojáci obsadili sídlo státní televize NTV a zaměstnancům zabavili mobilní telefony.

Televizní stanice TRT, kterou obsadili vojáci, odvysílala prohlášení vůdců převratu, kteří uvedli, že plně přebírají moc v zemi kvůli rostoucí autokratičnosti současného režimu, narušení vlády sekulárního práva a kvůli zvýšené hrozbě terorismu.

Zemi prý bude nyní vládnout "mírová rada", která nedovolí narušení veřejného pořádku. Brzy má být připravena nová ústava.

V sídle generálního štábu v Ankaře byli drženi rukojmí, informovala televize CNN Türk. Podle agentury AFP mezi nimi byl i náčelník generálního štábu.

Důvod uzavření mostů v Istanbulu není podle turecké agentury Dogan znám. Hürriyet píše, že se mosty uzavřely z evropské strany Istanbulu. Jeden z nich se právě v pátek večer rozsvítil v barvách francouzské trikolory na znamení solidarity s oběťmi útoku v Nice. Z Istanbulu byly hlášeny také tanky a obrněná vozidla na přístupu k Atatürkovu letišti.

Střelbu v Ankaře agentuře Reuters údajně popsal svědek, nad městem také létali vojenské letouny a helikoptéry.  Sídlo generálního štábu v Ankaře bylo obsazeno, uvedla televize CNN. 

Armáda také obsadila areál mezinárodního Atatürkova letiště v Istanbulu. Letiště bylo uzavřené a zastaveny byly přílety i odlety. Poslední dnešní spoj z Prahy do Istanbulu letecké společnosti Turkish Airlines dosedl na Atatürkovo letiště podle letištního webu krátce před 23:00 místního času.

Nepřístupné jsou prý i sociální sítě Facebook, Twitter a YouTube. Agentura Dogan uvedla, že policie v hlavním městě povolala do služby posily.

Bylo vyhlášeno stanné právo, armáda v televizním prohlášení zakázala vycházení v celé zemi. Turecko nyní vede "mírová rada". Podle informací ze štábu turecké státní televize TRT se až do rána nebude nic vysílat.

Erdogan vydal prohlášení

Turecký prezident zaujal vůči celé situaci jasné stanovisko:
"Nebudeme tolerovat pokusy o podrývání demokracie," cituje agentura Reuters vyjádření úřadu. Převrat je prý dílem malé části armády a Erdogan vyzval občany, aby neuposlechli její příkaz a naopak vyšli do ulic.

Turci se podle něj musí shromáždit na náměstích. "Překonáme to," vzkázal občanům přes videohovor v telefonu, který byl namířen na kameru.

Zdroje z prezidentské kanceláře ujistily veřejnost, že Recep Tayyip Erdogan stále zůstává v úřadu, stejně jako celá vláda. Ministr obrany Fikri Işik v televizi CNN Türk prohlásil, že oznámení pučistů na stanici TRT bylo součástí "pirátského vysílání".

Chvíli po Erdoganovi, apeloval na občany i premiér Binail Yildirim. I on je prosil, aby vyšli do ulic. Podle něj se nemají lidé čeho obávat, protože zvolená vláda je stále u moci. Puč organizují zrádci, dodal.

Tisíce lidí vyslechly prezidenta Erdogana a vydaly se do ulic. Sedali si na tanky a konfrontovali vojáky.

Střílelo se ostrými

Istanbulské letiště se proměnilo v bojiště. Několik zdrojů informovalo o silné střelbě. Na mostě přes Bosporský průliv byla slyšet hlasitýstřelba. Civilisté se pustili do vojáků, informuje CNN Turk.

Policie bránila Erdogana a snažila se zatýkat vojáky, to ve většině případů ještě více vyhrotilo situaci. 

Budovu parlamentu v Ankaře obklíčily tanky, podle agentury AFP zahájily palbu. Střílet se mělo i z vrtulníků. Nad Ankarou byla vyhlášena bezletová zóna, každé vojenské letadlo bude sestřeleno, oznámil turecký premiér.

Televize NTV přišla se zprávou, že turecká stíhačka F16 sestřelila vrtulník, ze kterého stříleli pučisté. V jiném útoků mělo zemřít nejméně 17 policistů po útoku pučistů.

Obama po konzultaci s Kerrym vyzval turecký lid, aby zůstal věrný demokraticky zvolené vládě. O Erdoganovi ale v prohlášení nepadlo ani slovo.

Okolní státy posilují hranice, kromě Iránu zvýšilo obranu i Bulharsko. Řecko je také v pohotovosti. Právě Bulharsko později podle stanice Al Jazeera hranici s Tureckem úplně uzavřelo.

Parlament pod silnými útoky

Podle agentury AFP byl turecký parlament v Ankaře zasažen silnou bombou, byl také neústále bombardován helikoptérami. Fox Turkey informoval o další explozi, která měla být ještě větší. Členové parlamentu mají být schování v bunkru a několik osob má být zraněných. Silné exploze hlásil také Istanbul.

Prezident Erdogan podle médií přistál na letišti v Istanbulu, lidé netrpělivě čekali na jeho prohlášení. Když konečně vystoupil z letadla, vítali ho davy lidí.

Puč byl potlačen?

Yildirim oznámil, že pokus části armády o převrat byl neúspěšný a že vládní síly mají situaci v zemi převážně pod kontrolou. Potvrdila to i turecká rozvědka, podle které se situace se vrátila k normálu. Osvobozen měl být i zajatý náčelník generálního štábu armády. Z Ankary i Istanbulu jsou ale hlášeny další exploze a střelba.

Prezidentský mluvčí pochválil občany, kteří na výzvu Erdogana vyšli do ulic protestovat proti snaze části armády ujmout se moci v zemi a mimo jiné bránili tankům v postupu k letišti. "Lidé ukázali, že podporují demokracii a zvolenou vládu," řekl mluvčí.

V Ankaře i Istanbulu se však dál ozývají výbuchy. Další dvě exploze zasáhly budovu tureckého parlamentu v metropoli. Dva hlasité výbuchy byly zaznamenány také v blízkosti náměstí Taksim v centru Istanbulu a jeden na istanbulském letišti. Na náměstí Taksim po sobě střílejí policisté a vzbouření vojáci.

Skupina vojáků také vnikla do studia CNN Turk. Celé zpravodajské centrum bylo vyklizeno vojáky, kamera nyní míří na desku stolu.

Boje si vyžádaly zraněné i mrtvé

Podle nemocničních zdrojů bylo v Istanbulu zabito šest civilistů, asi 150 lidí bylo zraněno. Předchozí zprávy mluvily také o tom, že bylo zabito nejméně 17 policistů. V Ankaře zemřelo během pokusu o převrat 42 lidí.

Situace v Turecku se postupně uklidňuje. Na řadě míst pokus o převrat skončil neúspěchem a boje postupně utichají. Život v zemi se vrací zpátky do normálu, přesto má za sebou Tureckou noc, na kterou jen tak nezapomene.

"Situace se lepší každou minutou," prohlásil předseda turecké vlády. Uvedl, že ve vzduchu stále operují letouny, kterými pučisté útočí na pozemní cíle v Ankaře a v Istanbulu. Stíhačky francouzské armády již odstartovaly, aby "s letouny vzbouřených vojáků skoncovaly", sdělil.