Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Převrat v Turecku bude mít dopad na EU i NATO, varuje deník

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara – Turecko v noci na dnešek prodělalo pokus o vojenský převrat. Ačkoliv má podle vyjádření tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana vláda situaci pod kontrolou, britský deník s odkazem na zahraniční experty upozorňuje, že by turecký pokus o puč mohl své dopady mít i v rámci NATO a zbytku světa.

Překvapivý puč

„Pokus o vojenský převrat v Turecku nebezpečně destabilizuje spojence Západu v oblasti, kterou už tak sužují války, terorismus a masová migrace,“ varuje deník s odkazem na experty a analytiky pro danou oblast.

Během puče došlo ke střelbě z tanků v blízkosti parlamentu, stíhací letouny například sestřelily vrtulník se zastánci puče. Lidé v Ankaře a Istanbulu vyšli do ulic, aby protestovali proti vyhlášenému stannému právu a zákazu vycházení, prezident Erdogan se s lidmi spojil pomocí svého iPhonu poté, co armáda vyřadila státní stanici TRT z provozu.

Mnoho zahraničních expertů bylo podle deníku tímto vývojem situace zaskočeno, protože vládu v Turecku považovali za relativně stabilní. Nikoliv však profesor Omer Taspinar z think tanku Brookings Institution, který před vojenským puče varoval již několik měsíců.

Problém pro Erdogana

Podle Taspinara je nyní klíčovou otázkou zjistit, jak velká část vojenského velení byla do pokusu o převrat zapojena. Největším rizikem je dle jeho názoru vypuknutí bojů mezi jednotlivými částmi turecké armády, civilním obyvatelstvem a zpravodajskými službami.

„Otázkou teď je, jestli pokus o puč pocházel z vrchních pozic se zapojením vrchního velení, nebo jestli jde o důstojnický převrat z určité části armády,“ vysvětluje. „Tato situace otřese tureckými trhy a poničí pověst země. Domnívám se, že toto rozhodně Erdogana zahanbí,“ podotýká.

Důvod, proč bude puč pro Erdogana představovat problém, podle Taspinara odhaluje historie sama – vojenské převraty se totiž dějí ve chvílích, kdy je vláda velmi neoblíbená. Země by se nyní podle něj měla soustředit na zabránění krvavým střetům mezi ministerstvem vnitra, nad kterým má Erdogan pevnou kontrolu, a rebelujícími částmi armády.

„Neočekávám, že by k tomu došlo, ale pokud se tak stane, pro Turecko to bude devastující,“ varuje Taspinar.

Pozor na teroristy i na uprchlíky

Stephen Flagan, který ve Spojených státech sloužil v Radě bezpečnosti a nyní pracuje jako analytik pro společnost Rand, vysvětluje, že by turecká armáda chtěla tvrdší postup proti Kurdům a přísnější uzavření hranic se Sýrií.

Dále pak varuje, že ze situace budou těžit operativci teroristické skupiny Islámský stát, kteří na území Turecka přebývají. „Pokračující nepokoje by mohly prohloubit rozpory v Turecku a zemi tak zabránit, aby koalici v Sýrii více pomáhala,“ vysvětluje.

Deník upozorňuje, že by pokračující nestabilita a nepokoje v Turecku negativně ovlivnily NATO, zejména pak Spojené státy. Ty například používají tureckou leteckou základnu Incirlik, jejíž ztráta by značně negativně zasáhla snahy USA o porážku Islámského státu.

Další nepokoje by pak neuvítala ani Evropa, která v současnosti na Turecko spoléhá kvůli zvládání uprchlické krize. S Tureckem v březnu uzavřela kontroverzní dohodu o uprchlících, která ale podle statistik pomohla snížit počet migrantů, kteří do Řecka přes Turecko přichází.

Témata:  Turecko Turecká armáda vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy