Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan v Turecku zavede tyranii, myslí si experti

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Praha - Poslanec a sociolog Ivan Gabal tvrdí, že nezdařený puč v Turecku bude rozhodně mít velmi tvrdé dopady. Prezident Recep Tayyip Erdogan podle něj ještě víc posílí svou moc.

"Vše nasvědčuje tomu, že se situace vyhoupne na druhou stranu, že dojde k odvetě, vychýlení k autoritářskému režimu, nikoli k dialogu," řekl ČTK. V noci podle něj vyhřezla hluboká vnitřní krize, ve které se země nachází již několik let. Místo hledání kompromisu mezi částmi společnosti nyní nastoupí posilování Erdoganovy vlády.

Turecko je přitom ve svém regionu jednou z mála zemí s vnitřními demokratickými institucemi, což zmiňuje i dohoda mezi Evropskou unií a Tureckem ohledně zmírnění dopadů migrační krize. "Obsahuje silné parametry vnitřní demokracie," upozornil Gabal. Přes tíhnutí k autoritářství podle něj Turecko potřebuje udržet vyváženou pozici k unii a pomoct s uprchlíky, což se ale může změnit. Gabal přitom připomenul nedávnou změnu ve vztazích Ankary a Moskvy.

Do komplikací se dostanou jednání mezi EU a Tureckem také podle Jakuba Šoka z think-tanku Evropské hodnoty. Edogan se zřejmě pokusí o změnu vlády na prezidentský model, dále bude usilovat o co největší moc, míní. Odmítl spekulace, že by nezdařený puč prezident sám zorganizoval.

"Je nepravděpodobné, že by se dobrovolně přihlásilo tolik lidí," poznamenal s tím, že pučistům bude zřejmě hrozit trest smrti. Je podle něj nicméně možné, že vláda o chystaném převratu tušila, ale nechala ho v chodu kvůli pozdější odvetě.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Turecko Ivan Gabal vojenský převrat v Turecku

Aktuálně se děje

17. května 2024 19:50

Třináct zemí vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh

Třináct zemí, včetně sedmi členů Evropské unie, vyzvalo Izrael, aby neprováděl rozsáhlou ofenzivu ve městě Rafáh na jihu Pásma Gazy a umožnil dovoz humanitární pomoci na toto palestinské území přes všechny dostupné přechody. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy