Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Erdogan je jako Hitler, rozjel se duchovní Gülen. Pokus o převrat odsoudil

Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Muhammed Fethullah Gülen je turecký islámský učenec, myslitel, intelektuál, aktivista, teolog, autor a básník, obhájce vzdělání a emeritní kazatel. Je vůdcem náboženského hnutí, ke kterému se hlásí přes 10 milionů členů.
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

New York/Istanbul - Muslimský duchovní Fethullah Gülen puč v Turecku provedený v noci na sobotu částí armády ostře odsoudil. Tureckého prezidenta Erdogana a jeho taktiku přitom přirovnal ke krokům nacistů Adolfa Hitlera v Německu.

Každá země, která se postaví za muslimského duchovního Fethullaha Gülena, nebude přítelem Turecka a bude vnímána jako stát, který je ve válce s tímto členem NATO. Toto varování podle agentury Reuters vyslovil turecký premiér Binali Yildirim v souvislosti s mužem, kterého už před tím turecký prezident Recep Tayyip Erdogan označil za strůjce nezdařeného pokusu o převrat v Turecku.

Gülen žijící v USA pokus o puč provedený v noci na dnešek částí armády ostře odsoudil. Jak rovněž uvedl, existuje podle něj i možnost, že byl převrat v zemi zinscenovaný. Jak turecký duchovní dodal, svého vydání z USA se neobává. Erdoganovy výzvy k jeho vyhoštění jsou podle něj jen dalším blafováním tureckého prezidenta. Erdogana a jeho taktiku přirovnal ke krokům nacistů Adolfa Hitlera v Německu.

"Za posledních 50 let jsem zažil několik vojenských převratů a pokládám za krajně urážlivé, že jsem obviňován, že bych s tímto pokusem mohl mít cokoli společného. Kategoricky tato obvinění odmítám," uvedl 75letý Gülen v prohlášení, z něhož citovala agentura AFP. "Co nejostřeji pokus o vojenský převrat v Turecku odsuzuji," dodal. Demokracie podle něj nelze dosáhnout vojenskou akcí.

"Nemyslím si, že svět bere obvinění učiněné Erdoganem proti mé osobě vážně," uvedl rozhovoru s novináři včetně zástupců deníku The Financial Times Gülen. Interview přitom duchovní často neposkytuje. S novináři se sešel ve svém sídle v Pensylvánii.

"Existuje možnost, že to mohl být zinscenovaný převrat (Erdoganovou stranou AKP), jehož cílem bylo moci vznášet další obvinění (vůči mým stoupencům a armádě)," dodal Gülen.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Fethullah Gülen

Aktuálně se děje

17. června 2024 11:38

Dva turisté zranění při nehodě na Islandu už nejsou v umělém spánku

Na Islandu zůstává po páteční nehodě v nemocnicích asi deset českých občanů, informovala ČT s odkazem na ministerstvo zahraničí. Dva nejvážněji zranění lidé už podle zástupců cestovní kanceláře nejsou v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy