Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nové informace o útočníkovi z Nice: Radikalizoval se rychle, byl snadnou kořistí

Náklaďák vjel do davu lidí v Nice, nejméně 70 mrtvých a sto zraněných (14.7.2016)
Náklaďák vjel do davu lidí v Nice, nejméně 70 mrtvých a sto zraněných (14.7.2016)
Foto: CNN

Paříž – Strýc Mohameda Lahouaieje Bouhlela, který ve čtvrtek v pozdních hodinách najel nákladním autem do davu lidí a nejméně 84 jich zabil, tvrdí, že jeho synovec byl radikalizován teroristou z Islámského státu. S odkazem na agenturu AP to uvedl server abcnews.

Francouzské úřady dnes uvedly, že nemohou s ohledem na probíhající vyšetřování potvrdit, že byl Bouhlel osloven a radikalizován náborářem, ani že by byl napojen přímo na teroristickou skupinu Islámský stát, která se k útokům přihlásila.

Sadok Bouhlel, strýc teroristy, který ve čtvrtek na promenádě z Nice usmrtil minimálně 84 lidí a stovky jich zranil, ale agentuře Associated Press uvedl, že jeho synovce oslovil náborář Islámského státu původem z Alžírska.

Vysvětlil také, že s ohledem na jeho rodinné problémy – byl odcizen od své ženy a tří dětí – našel alžírský náborář „v Mohamedovi snadnou oběť". Čin svého synovce odsuzuje a uvedl, že poškodil pověst svého města i rodiny, a proto nechce, aby byl pochován v Msakenu, svém rodném městě v Tunisku.

Server ale připomíná, že údajná rychlá radikalizace Bouhlela vyšetřovatele mate. Dle svědectví jeho přátel a dalších členů rodiny totiž nebyl nábožensky založený. To potvrdil i jeho strýc Sadok: „Mohamed se nemodlil, nechodil do mešity a jedl vepřové," přiznal.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve dnes uvedl, že ačkoliv vraha z Nice poselství Islámského státu mohlo inspirovat, nutně to neznamená, že byl napojen na nějakou větší teroristickou síť.

Témata:  Francie teroristický útok ve Francii: nákladní auto najelo do davu

Aktuálně se děje

18. května 2024 17:36

NASA opět odložila start vesmírné lodi Boeing Starliner

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy