Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tajemství teroristy z Nice: Mobilní telefon ukázal nové informace

Útok v Nice (14.7.2016): Na teroristu bylo vystřeleno několik zásobníků, než zastavil
Útok v Nice (14.7.2016): Na teroristu bylo vystřeleno několik zásobníků, než zastavil
Foto: Sky News

Nice – Na veřejnost se dostaly nové informace o Mohamedu Lahouaiej Bouhlelovi, útočníkovi z Nice. Další detaily o životě muže, který na konci minulého týdne zavraždil nejméně 84 lidí, poskytlo prozkoumání jeho mobilního telefonu.

Server Daily Mail s odkazem na francouzský zpravodajský kanál BFM TV informuje, že vyšetřovatelé už prozkoumali mobilní telefon útočníka z Nice. Z materiálů, které vyšetřovatelé získali, vyplývá, že muž pravidelně užíval drogy a alkohol. Navíc měl prostřednictvím seznamky navazovat vztahy s ženami i muži.

Mobilní telefon tak odhalil, že přestože se o Bouhlelovi mluví jako o muži, který v poslední době vyznával radikální islám, udržoval homosexuální vztahy. Jeho mobil policie našla v nákladním autě, které se stalo vražednou zbraní. Policie navíc na základě získaných informací zadržela celkem sedm lidí, kteří jsou podezřelí z napojení na teroristické skupiny.

Kromě telefonních čísel mobil obsahoval také fotografie mužů a žen, se kterými měl v poslední době Boulel sex. Na zpracovávání získaného materiálu z mobilního telefonu teď podle stanice BFM TV pracuje asi 200 úředníků.

Muž také rád posílal selfie fotografie známým a dělal si záznamy o všech vztazích – i o těch krátkodobých. Pravidelně navštěvoval posilovny, bary, zároveň si ale často prohlížel webové stránky „ukazující fotky poprav".

Kromě fotografování Boulel používal telefon k plánování útoku. Vyfotil si také selfie v nákladním autě těsně před tím, než zaútočil na promenádě v Nice. Fotku odeslal svým známým a příbuzným. Kromě toho se také prostřednictvím SMS zpráv chlubil svou zbraní, zároveň psal, že by rád získal další.

Poslední zpráva, kterou odeslal těsně před útokem, byla pro muže, který je teď zadržen v souvislosti s vyšetřováním útoku. Podle zdroje od soudu byli tito dva v kontaktu poměrně často. Podle jedné z vyšetřovacích teorií měl Boulel po útoku v úmyslu spáchat sebevraždu „ve stylu teroristického útoku". Tuto teorii měli údajně podpořit i někteří ze zadržených.

Bouhlelův otec však médiím řekl, že jeho syn "neměl žádný vztah k náboženství", podle sestry trpěl psychickými problémy a v minulosti se nervově zhroutil. Podle několika lidí z Bouhlelova okolí, které citovala francouzská média, zřejmě nešlo o nijak zbožného muslima, protože se prý nemodlil, nechodil do mešity, jedl vepřové a pil alkohol.

Témata:  Francie teroristický útok ve Francii: nákladní auto najelo do davu

Aktuálně se děje

18. května 2024 16:12

Olympijské příměří? Francie u Zelenského nepochodila

Každým dnem se blíží začátek letních olympijských her ve Francii, jejíž představitelé vyzvali Ukrajinu, aby zvážila příměří během sportovního zápolení. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj takovou výzvu odmítl. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy