Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V USA začal sjezd Republikánů, očekává se Trumpova oficiální nominace

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Cleveland (USA) - V Clevelandu ve Spojených státech dnes začal čtyřdenní sjezd amerických republikánů, který podle předpokladů prohlásí Donalda Trumpa za oficiálního stranického kandidáta na prezidenta USA.

Kontroverzní realitní magnát má nominaci prakticky jistou, neboť v předstihu shromáždil dostatečný počet hlasů delegátů konventu. Není ale vyloučeno, že během zasedání bude Trump od části nespokojených republikánů čelit kritice.

Rozhodovat o stranickém kandidátovi na prezidenta budou republikáni v úterý. Pro svou oficiální nominaci potřebuje podporu nejméně 1237 z celkových 2472 delegátů; podle propočtu AP si Trump v primárkách zajistil nejméně 1543 delegátů. Straníci posoudí také Trumpova kandidáta na viceprezidenta, kterým je guvernér státu Indiana Mike Pence.

Sjezd vyvrcholí ve čtvrtek, kdy Trump vystoupí s projevem. Mezi ohlášenými řečníky nechybějí magnátovy děti Ivanka a Eric a miliardářova manželka Melania. Hovořit bude i guvernér státu New Jersey Chris Christie, který Trumpa dlouhodobě podporuje, či Trumpův rival z primárek Ted Cruz.

Témata:  USA Donald Trump

Aktuálně se děje

2. května 2024 10:02

Hamás odmítl další nabídku Izraele na příměří

Islamistické hnutí Hamás odmítá současný návrh dohody o příměří a propuštění rukojmí v pásmu Gazy, chce však pokračovat v jednáních. S odvoláním na izraelská média o tom informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy