Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ted Cruz byl na sjezdu vypískán. Trumpův viceprezident naopak sklidil ovace

Ted Cruz
Ted Cruz
Foto: Gage Skidmore

Cleveland - Guvernér státu Indiana Mike Pence ve středu oficiálně přijal nominaci na viceprezidenta USA. Jeho projev delegáti republikánského sjezdu uvítali s nadšením, naopak texaský senátor Ted Cruz se dočkal bučení na znamení nesouhlasu.

Pence, muž s ultrakonzervativními názory, kterého americká veřejnost příliš nezná, si prý nikdy nemyslel, že by mohl hovořit z tribuny nominační konference. Zažertoval, že "charismatický Trump" si ho nejspíš vybral proto, aby dosáhl rovnováhy.

Značnou část projevu věnoval vyprávění svého životního příběhu. Trumpa opakovaně chválil, mimo jiné i za to, že "v byznysu dosáhl všeho, a přitom se nikdy neobrátil zády k americkým pracujícím".

Přestože se Pence zavázal, že se neuchýlí k negativní kampani, protikandidátku demokratů Hillary Clintonovou tvrdě kritizoval. Demokraté jdou do voleb s "vyčpělým programem", řekl.

Protesty delegátů vyvolala skutečnost, že Cruz v projevu výslovně nepodpořil Trumpa. Prohlásil, že Američané by v listopadových volbách "měli hlasovat podle svého přesvědčení," ale neřekl, že by měli volit právě Trumpa. O republikánském kandidátovi se téměř nezmínil, zato vystavil tvrdé kritice Clintonovou a vládu Baracka Obamy.

Zdroj: YouTube

Potleskem naopak delegáti podle agentury AP přivítali Cruzova slova o brexitu, tedy o připravovaném odchodu Velké Británie z Evropské unie. Senátor označil brexit za "projev mohutné politické síly".

Trump a Cruz se během kampaně častovali tvrdými odsudky. Newyorský magnát označoval svého soupeře za "prolhaného Teda", zatímco Cruz hovořil o Trumpovi jako o "narcisovi".

Na konferenci z videozáznamu promluvil i další z Trumpových dřívějších soupeřů, floridský senátor Marco Rubio. Pochválil Trumpa za jeho příslib posílit národní bezpečnost USA.

Témata:  Donald Trump Ted Cruz prezident USA

Aktuálně se děje

16. května 2024 19:58

Policie propustila muže z incidentu u pražského baru

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Volodymyr Zelenskyj na jednání v Praze. (7.7.2023)

Zelenskyj nešetří Západ. Zmínil strach z porážky Ruska na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev.