Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecko kritizuje téměř celý svět. Berlín, Řím i Damašek varují před mnoha problémy

Recep Tayyip Erdoğan
Recep Tayyip Erdoğan
Foto: bbm.gov.tr

Washington/Damašek – Německo není spokojeno s tím, jak Turecko postupuje po nepodařeném puči. Šéf německé diplomacie Frank-Walter Steinmeier poukázal na zásahy proti tamním akademikům, které jsou v rozporu se zákony země. Kritika přichází také z Itálie.

Německý ministr zahraničí také vyzval Ankaru, aby výjimečný stav, který začal platit dnes, ukončila co nejdříve. Erdogan ho ohlásil ve středu, platit by měl tři měsíce. Někteří turečtí představitelé se dali slyšet, že toto opatření potrvá jen půl druhého měsíce.

„Vláda má jednat na základě dokázaných ilegálních činů, ne na základě podezírání osob z nějakého politického přesvědčení," uvedl německý ministr.

Nelíbí se mu ani chování vůči akademickým pracovníkům. „Odnímání práva výuky univerzitním profesorům a zakazování vědcům vyjet ze země nepovažuji za opatření odpovídající zákonu, a co je důležitější, současnému tureckému právu. Stále očekáváme, že se Turecko bude držet zákonů a zruší výjimečný stav po třech měsících, jak plánuje. Vše ostatní znásobí napětí a poškodí Turecko," řekl dnes ve Washingtonu.

Za "nepřijatelné" označil čistky v Turecku Steinmeierův italský kolega Paolo Gentiloni. Turecké představitele pak vyzval, aby se omezili na opatření, jež jsou v souladu s právem.

Syrský prezident Bašár Asad se domnívá, že turecký prezident Recep Tayyip Erdogan zneužívá pokus o puč k prosazení islamismu, který je ohrožením pro Turecko a celou oblast. „Využil puč k prosazení extremistického programu Muslimského bratrstva v Turecku. Je to nebezpečné pro Turecko i pro jeho sousedy včetně Sýrie," varoval.

Témata:  Recep Tayyip Erdogan Frank-Walter Steinmeier Bašár Asad

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy