Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Terorista z Nice útok plánoval více než rok dopředu, měl mít čtyři společníky

Náklaďák vjel do davu lidí v Nice, nejméně 70 mrtvých a sto zraněných (14.7.2016)
Náklaďák vjel do davu lidí v Nice, nejméně 70 mrtvých a sto zraněných (14.7.2016)
Foto: CNN

Paříž - Mohamed Lahouaiej Bouhlel, útočník z Nice, se na svůj čin připravoval několik měsíců. Podle vyšetřovatelů navíc nebyl sám, při přípravě útoku měl mít čtyři společníky.

Útočník, který před týdnem v Nice najel nákladním vozem do davu a zabil 84 lidí, měl společníky a teroristický čin připravoval déme než rok. Na tiskové konferenci to dnes podle agentur AFP a Reuters řekl francouzský prokurátor François Molins.

Podle něj policie zadržela pět osob, které podezřívá z terorismu. Ve sklepě jednoho z nich policie objevila útočnou pušku kalašnikov.

Podle Molinse nová fakta odhalila analýza útočníkova telefonu, v němž byly nalezeny příslušné fotografie a výsledky vyhledávání na internetu. Atentátník v uplynulém roce téměř 1300krát telefonoval s jedním z pětice zadržených.

V telefonu útočníka se také našla textová zpráva od tohoto člověka se zněním „Nejsem Charlie, jsem rád, že se Alláhovi vojáci vrátili, aby dokončili práci." Věta „Jsem Charlie" (Je suis Charlie) byla hojně užívaná po loňském teroristickém útoku na redakci francouzského satirického časopisu Charlie Hebdo.

Témata:  policie Francie teroristický útok ve Francii: nákladní auto najelo do davu

Aktuálně se děje

18. května 2024 17:36

NASA opět odložila start vesmírné lodi Boeing Starliner

NASA znovu odložila první start vesmírné lodi Boeing Starliner s posádkou. Důvodem jsou technické potíže. Loď měla vzlétnout k Mezinárodní vesmírné stanici ISS v úterý 21. května, kvůli úniku hélia se start posouvá na 25. května, informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy