Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump oficiálně přijal nominaci na prezidenta USA. Nechyběl ostrý projev

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Cleveland - Donald Trump na republikánském sjezdu v Clevelandu oficiálně přijal nominaci na prezidenta USA. V projevu se označil za kandidáta "práva a pořádku", jeho krédem bude "amerikanismus". Nechyběla ostrá kritika Hillary Clintonové a Baracka Obamy.

Spojené státy se opět stanou zemí práva a pořádku, řekl Trump na začátku svého proslovu, který trval přes hodinu. Vlna zločinu a násilí, která podle něj zachvátila v poslední době USA, brzy skončí. Ze zodpovědnosti za rasové rozdělení americké společnosti obvinil prezidenta Obamu.

"Amerikanismus, nikoli globalismus, bude naším krédem," uvedl Trump. Pokud se stane hlavou státu, bude podle něj Amerika opět na prvním místě. "Musíme ukázat celému světu, že Amerika je zpět," dodal.

Svět je mnohem méně stabilní kvůli tomu, že se Obama rozhodl svěřit Clintonové americkou zahraniční politiku, uvedl rovněž Trump. Před jejím nástupem do funkce ministryně zahraničí podle něj "Libye spolupracovala, Egypt byl pokojný, Irák zažíval úbytek násilí, Írán škrtily sankce, Sýrie byla pod kontrolou".

Odkazem působení Clintonové v čele diplomacie jsou "smrt, destrukce, terorismus a slabost", uvedl Trump. Clintonovou obvinil také ze zodpovědnosti za rozšíření organizace Islámský stát (IS) v Sýrii a Iráku. Trump slíbil rychlé vítězství nad islámským terorismem.

Zdroj: YouTube

Trump zopakoval, že chce na hranici postavit velkou zeď, jež zastaví imigranty, kteří podle něj berou Američanům práci a páchají zločiny. Imigrační politiku Clintonové označil za "radikální a nebezpečnou".

Obchodní dohody chce Trump uzavírat pouze s jednotlivými státy. Ostře kritizoval Severoamerickou dohodu o volném obchodu (NAFTA), která podle něj připravila Američany o práci. Jako prezident by ji nově vyjednal. Slíbil také vrátit miliony pracovních míst ze zahraničí zpět do USA a snížit daně a zjednodušit systém jejich odvodu. Čínu kritizoval za údajnou "skandální krádež duchovního vlastnictví".

Zaměřit se chce Trump v Bílém domě také na infrastrukturu a budovat silnice, mosty, letiště a "železnice zítřka". Regulace označil za "zabijáky pracovních míst".

"Jsem s vámi, budu za vás bojovat a zvítězím za vás," řekl Trump na závěr. "Učiníme Ameriku opět silnou. Učiníme Ameriku opět hrdou. Učiníme Ameriku opět bezpečnou A učiníme Ameriku opět velkou," dodal.

Pozornost médií upoutal projev spoluzakladatele internetové platební služby PayPal Petera Thiela. "Jsme hrdý na to, že jsem gay. Jsem hrdý na to, že jsem republikán. Především jsem hrdý na to, že jsem Američan," řekl v řeči na Trumpovu podporu. Od přítomných se dočkal bouřlivého potlesku.

Těsně před řečí republikánského kandidáta na křeslo v Bílém domě pak vystoupila jeho dcera Ivanka, která Trumpa označila za "bojovníka" a "kandidáta lidu".

Témata:  Donald Trump Hillary Clintonová prezident USA

Aktuálně se děje

30. dubna 2024 8:24

Při lyžování v rakouských horách zemřel český občan

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy