reklama

Německo v šoku

Strack varuje, že teroristický útok v nákupním centru Olympia, při kterém 18letý střelec zabil minimálně 10 lidí, Německem od základů otřásl. „Země je v šoku a nyní stanula před velkým problémem," uvádí Stack.

Vysvětluje, že Němce šokoval fakt, že se útok odehrál právě v Mnichově, který je znám „svou dobrou politikou a ostražitostí – za což byl také kritizován".

„Teror je strach. A strach do Německa a do jeho měst dorazil. Stejný strach, jaký přesně před pěti lety zasáhl Norsko, když Anders Behring Breivik spustil masakr v Oslu a na ostrově Utøya. A stejný strach, jaký jen před týdnem zasáhl ulice Nice, když byly ukončeny životy 84 lidí při oslavách francouzského státního svátku Dobyzí Bastilly," připomíná.

Strach z terorismu

Podotýká také, že jen o pár dní později, v pondělí, Německo poprvé pocítilo nenávist a strach z terorismu poté, co 17letý uprchlík ve vlaku poblíž Würzburgu sekerou a nožem zaútočil a zranil několik turistů.

Nyní je ale dle Stacka třeba trpělivosti, zatímco probíhající vyšetřování pomůže objasnit motiv a okolnosti tragické události v Mnichově.

„A pak tu jsou ta takzvaná sociální média, která jsou v takovýchto chvílích jen sotva sociální. Jen několik minut poté, co byla potvrzena první úmrtí, když lidé stále žili ve strachu, se na Twitteru objevily první komentáře, které oslavovaly možnou rezignaci nebo hlasování o nedůvěře kancléřce Angele Merkelové," zlobí se.

„Jiné Německo"

Upozorňuje také, že by se média během podobných útoků měla „umět ovládat" a nevzbuzovat další paniku a obavy zveřejňováním nejasných záběrů z místa.

„Doba tichých ujištění, že terorismus útočí pouze v zahraničí – mimo jiné například ve Francii, Belgii, Tunisku, USA, Velké Británii a Turecku, nyní skončila. A nemělo by se zapomínat, že Němci umírali i v Istanbulu nebo v Nice," podotýká.

„Ať už nadcházející dny přinesou cokoliv, Německo bude bezpochyby jinou zemí. A nyní stojí před zkouškou – takovou, která otestuje německou sociální soudržnost, jeho odhodlanost a schopnosti jeho úřadů a vlády. Ale řešení rostoucích problémů země bude také potřebovat upřímnost – ať už jde o islamistický teror nebo nenávist rozdělené společnosti," uzavírá Stack.