reklama

"Jsme pro rozmanitost. Lidé mohou věřit v cokoli, ale to neznamená, že budou diskriminovat. Stavíme se za hodnoty rovnosti," uvedla radní Maria Winbergová. Na adresu muslima řekla, že se jeho kolegyně cítily diskriminovány. Jeho někdejšího šéfa pak ocenila za to, že našel odvahu, aby se postavil za princip rovnosti.

Muž, jehož jméno a ani povaha bývalého zaměstnání zveřejněny nebyly, se proti propuštění ohradil. "Jsem praktikující a zbožný muslim a chci následovat své náboženství. Nejsou to jen muži, kdo nechce ženám podat ruku, jsou zde také ženy, které si nechtějí potřást pravicí s muži," řekl propuštěný v rozhovoru s televizí SVT.

Ve Švédsku je to již několikátý případ, kdy muslim kvůli víře odmítl podat ruku ženám. V červnu řešila policie takovou záležitost i ve vlastních řadách. Jistý pasový inspektor, který policii vypomáhal jako civilní pracovník s pohraničními kontrolami, se z náboženských důvodů nechtěl při pozdravu dotýkat kolegyň a místo toho přikládal ruku k srdci. Několik policistek to považovalo za urážku, proto podalo stížnost.