Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pokémoni zachraňují svět: Upozorňují na utrpení dětí pod Asadovou vládou

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Reprofoto YouTube

Damašek – Japonské příšerky Pokémoni se díky mobilní hře Pokémon Go staly opět světovým fenoménem. Toho si je vědom i mediální úřad Revolučních syrských jednotek (RFS), které spolupracují se Spojenými státy a které přišly s originálním způsobem, jak přitáhnout pozornost k utrpení dětí v Sýrii. Informoval o tom server The Independent.

„Najdi si mě v Sýrii"

Internet zaplavily fotografie syrských dětí, kteří drží obrázky různých Pokémonů, u kterých je v arabštině a někdy i v angličtině napsáno, kde jsou, s žádostí o pomoc.

„Jsem v Kafr Nabl na okraji Idlibu, přijď mě zachránit," stojí například pod jedním obrázkem. „Jsem ze Sýrie...Zachraň mě!" píše se nad obrázkem známého Pikachu.

#PokemonInSyria #PokemonGO#PrayForSyria pic.twitter.com/bYGvU1CyhT

— إعلام قوى الثورة (@RFS_mediaoffice) 22. července 2016

 

Server vysvětluje, že za kampaní stojí Revoluční syrské jednotky (RFS) a jejich mediální skupina, která se snaží šířit informace o utrpení Syřanů pod vládou syrského prezidenta Bašára Asada.

Vlna popularity pokémonů

„S tím, jakou mediální podporu získala pokémoní hra (Pokémon Go), jsme se rozhodli zveřejnit tyto fotografie, abychom upozornili na utrpení syrských lidí, které způsobuje bombardování jednotek pořádku a syrského letectva," uvedl serveru mluvčí RFS.

I am in #Syria...Do something to find me!!#PokemonInSyria #PokemonGO#PrayForSyria pic.twitter.com/8HK7Tg0kOq

— إعلام قوى الثورة (@RFS_mediaoffice) 21. července 2016

 

„Chceme upozornit a přitáhnout pozornost lidí na utrpení syrských dětí v obléhaných oblastech a na utrpení Syřanů, kteří jsou napadáni a zabíjeni Asadovým režimem a jeho spojenci," dodal.

Fotografie dětí se rozšířily jak na sociální síti Facebook, tak na Twitteru. Server připomíná, že mnoho lidí bylo rozzlobeno pozorností, kterou na sebe hra přitáhla, zatímco konflikt v Sýrii, kde občanská válka trvá již od roku 2011, zabil již stovky tisíc lidí a miliony přinutil opustit své domovy, ale dostatečná pozornost mu věnována není.

Utrpení dětí

Kampaň za solidaritu se Sýrii, britská organizace, která nabízí politickou solidaritu syrské revoluci, oblíbenost hry například okomentovala: „Syřané mají naléhavější problémy, než je chytání pokémonů. Kdyby tak jen mohla rozšířená realita zachraňovat životy."

#PrayForSyriaI am from Kafer-Nabodah #Hama #Syria come & save me !! #PokemonGo pic.twitter.com/fUEMFGPm1s

— إعلام قوى الثورة (@RFS_mediaoffice) 20. července 2016

 

„Syrské děti jsou obětí války a brutálních a nevybíravých útoků, které jsou každý den prováděny režimem a ruskými stíhačkami. Syrské děti platí cenu za neschopnost mezinárodní komunity zastavit Asadův stroj na zabíjení," dodal mluvčí RFS.

Kampaň byla spuštěna poté, co nálety v severní Sýrii zabily více než 50 civilistů, z nichž většina byly ženy a děti. Server připomíná, že podle organizace UNICEF (Dětského fondu OSN) je v okolí města Manbidž, kde k náletům došlo, uvězněno asi 35 tisíc dětí.

Témata:  Syrská krize Sýrie Pokemon

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy