reklama

Podle něj z dosavadního vyšetřování nevyplývá, že měl útočník napojení na uprchlíky nebo radikály z takzvaného Islámského státu (IS). Prokázala se ale jasná souvislost mezi útokem a činem norského pravicového extremisty Anderse Behringa Breivika, který přesně před pěti lety zavraždil 77 lidí. Střelec se zjevně před činem zabýval tématem hromadného zabíjení.

"Není zde absolutně žádná spojitost s Islámským státem," řekl Andrä. Mnichovský prokurátor Thomas Steinkraus-Koch poznamenal, že střelec "trpěl určitým druhem deprese". "Jde o nemoc, o formu deprese," sdělil k dotazu, zda se útočník léčil na psychiatrii, jak o tom před tiskovou konferencí informovala některé německá média.

Andrä řekl, že útok byl "klasickým činem rozzuřeného střelce", který nejednal z politických pohnutek.

Psali jsme:Masakr v Mnichově: Nejméně 10 mrtvých, policie našla mrtvého útočníka
Německo po pátečním útoku v Mnichově vyvěsilo smuteční vlajky
Čerstvé informace o masakru v Mnichově: Útočník zabíjel děti, bral prý antidepresiva
 
Mnichovský starosta Dieter Reiter vyhlásil na dnešek v Mnichově den smutku za oběti a vyjádřil "šok nad tím hrozným činem" a soustrast rodinám a přátelům obětí.

Police útočníka zatím identifikovala jako osmnáctiletého Davida S., který nebyl ve styku s uprchlíky ani s radikální organizací Islámský stát. Mezi oběťmi jsou tři kosovští Albánci a podle čerstvých policejních informací bylo zraněno 27 lidí.

Focus Online uvedl, že útočník se léčil na psychiatrii. V pátek podle tohoto zdroje neprošel zkouškou ve škole. Policie, která se snaží objasnit motivy střelce, podle Focusu prověřuje také hypotézu o tom, že se snažil nalákat své vrstevníky do restaurace McDonald's falešnou reklamou zveřejněnou na facebooku.