Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Německo je hluboce zarmouceno: Merkelová popsala útok v Mnichově jako "Večer děsu."

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Německo je hluboce zarmouceno smrtí těch, kteří zahynuli během útoku v Mnichově. V Berlíně to dnes řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

Kancléřka o páteční události hovořila jako o "večeru děsu". "Příbuzným, rodinám a dětem, jimž dnes připadá vše bezvýznamné a prázdné, sama za sebe a jménem mnohých, mnoha lidí v Německu: Sdílíme váš zármutek, myslíme na vás a trpíme s vámi," sdělila kancléřka v krátkém vystoupení po schůzce bezpečnostní rady státu.

Vyjádřila také naději, že se zranění rychle zotaví. Připomněla, že je situace obtížná i v kontextu nedávných dvou teroristických útoků. V Nice útočník 14. července zabil automobilem 84 lidí, tento týden v Německu sedmnáctiletý imigrant z Afghánistánu sekerou a nožem zaútočil na cestují ve vlaku do Würzburgu.

Merkelová projevila pochopení pro ty, kdo nyní mohou pochybovat o tom, zda jsou na veřejných místech v bezpečí. Slíbila, že bezpečnostní složky udělají "vše, co bude v jejich silách, aby ochránily bezpečnost a svobodu všech". Ujistila také, že úřady budou pracovat na tom, aby zjistily pozadí pátečních událostí.

Police útočníka zatím identifikovala jako osmnáctiletého Davida S., který nebyl ve styku s uprchlíky ani s radikální organizací Islámský stát. Mezi oběťmi jsou tři kosovští Albánci a podle čerstvých policejních informací bylo zraněno 27 lidí.

Focus Online uvedl, že útočník se léčil na psychiatrii. V pátek podle tohoto zdroje neprošel zkouškou ve škole. Policie, která se snaží objasnit motivy střelce, podle Focusu prověřuje také hypotézu o tom, že se snažil nalákat své vrstevníky do restaurace McDonald's falešnou reklamou zveřejněnou na facebooku.

Témata:  Angela Merkelová střelba v Mnichově

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.