Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mnichovský útok nemá nic společného s terorismem, potvrzuje ministr vnitra

Střelba v Mnichově (22.7.2016)
Střelba v Mnichově (22.7.2016)
Foto: YouTube

Mnichov/Berlín - Německý ministr vnitra Thomas de Maiziére po schůzi bezpečnostní rady státu řekl, že nic nenasvědčuje propojení útočníka s mezinárodním terorismem. Potvrdil tak dřívější informaci policie.

Ministr, který kvůli útoku zrušil dovolenou a vrátil se z USA do Německa, také řekl, že hovořil se všemi bezpečnostními představiteli a dostal ujištění, že u policie útočník neměl žádný záznam a že o něm předem nevěděla.

Pachatel, který zabil devět lidí a pak i sám sebe, měl podle policie německé a íránské občanství. De Maiziére řekl, že jeho rodiče přijeli do Íránu koncem 90. let jako žadatelé o azyl.

Police útočníka zatím identifikovala jako osmnáctiletého Davida S., který nebyl ve styku s uprchlíky ani s radikální organizací Islámský stát. Mezi oběťmi jsou tři kosovští Albánci a podle čerstvých policejních informací bylo zraněno 27 lidí.

Focus Online uvedl, že útočník se léčil na psychiatrii. V pátek podle tohoto zdroje neprošel zkouškou ve škole. Policie, která se snaží objasnit motivy střelce, podle Focusu prověřuje také hypotézu o tom, že se snažil nalákat své vrstevníky do restaurace McDonald's falešnou reklamou zveřejněnou na facebooku.

Při útoku střelec zabil devět lidí. Focus uvedl, že mezi nimi byli dvě dívky a šest chlapců ve věku od 15 do 21 let. Jedné oběti bylo 45 let. Podle svědků také útočník během střelby křičel, že je Němec.

Témata:  de Thomas Maiziére Německo střelba v Mnichově

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy