Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropa žije ve strschu. Přehled nejhorších útoků

Modlíme se za Paříž
Modlíme se za Paříž
Foto: Robert Pavelka, EuroZprávy.cz

Francie/Mnichov/Brusel - Páteční střelba v německém Mnichově je bohužel jen posledním útokem v dlouhé řadě podobně nepochopitelných incidentů, které Evropa v posledních měsících zažila. Připomeňte si ty největší.

1. Atentáty v Paříži

V pátek 13. listopadu 2015 zažila francouzská metropole Paříž bez nadsázky peklo. Město se sotva vzpamatovalo z teroristického útoku na redakci satirického časopisu Charlie Hebdo, když islamisté udeřili znovu.

Při střelbě a sebevražedných atentátech zemřelo v listopadu v Paříži na 130 lidí, dalších skoro 400 utrpělo zranění. Radikálové udeřili na více místech naráz.

2. Teror v Bruselu

Dvaadvacátého března 2016 okusili strach z islamistického teroru i obyvatelé Belgie. I v Bruselu atentátníci útočili koordinovaně na několika místech.

Exploze otřásly jednak jedním z bruselských letišť, dalším cílem byla stanice metra. Maalbeek. Zahynulo 32 lidí, záchranáři se museli postarat o tři stovky zraněných.

3. Šílenec v kamionu v Nice

Francii i zbytek civilizovaného světa šokoval minulý týden dosud nevídaný teroristický útok na jihu země v Nice. Francouz s tuniskými kořeny Mohamed Lahouaiej Bouhlel 14. července využil oslav Dne Bastilly.

Usedl za volant kamionu a nákladním autem vjel na promenádu, která byla v té době zaplněna oslavujícími lidmi. Jeho řádění nepřežilo 84 lidí, teroristu zastřelili policisté.

4. Útok nožem a sekyrou v bavorském vlaku

V pondělí zaútočil poblíž bavorského Würzburgu ve vlaku sedmnáctiletý afghánský uprchlík, který do Německa dorazil před přibližně dvěma roky.

Muhammad Riyad na cestující ve vlaku zaútočil nožem a sekyrou, jeho řádění odnesla hongkongská rodina na dovolené. Naštěstí nikdo nezemřel. K útoku se stejně jako k atentátům v Paříži a Bruselu přihlásil Islámský stát.

5. Střelba v Mnichově

Druhým děsivým útokem v Německu za méně než týden je páteční střelba v Mnichově. Policie útočníka identifikovala jako osmnáctiletého Němce s íránskými kořeny.

Na svědomí má devět mrtvých a téměř dvě desítky zraněných, z nichž tři jsou ve velmi vážném stavu. Policie vyloučila politický motiv. Prokázala ale souvislost útoku s činem norského pravicového extremisty Anderse Breivika, který přesně před 5 lety zavraždil v Norsku 77 lidí. Střelec se zjevně před činem zabýval tématem hromadného zabíjení, uvedl mnichovský policejní ředitel Hubertus Andrä.

Témata:  terorismus teroristické útoky v Paříži teroristické útoky ve Francii: na redakci týdeníku Charlie Hebdo a košér obchod

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy