Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozpad EU, migranti, teror. USA posílá závažné varování

EU
EU
Foto: Pixabay

Nejprve přišlo rozhodnutí britských voličů opustit Evropskou unii. Následoval hrozivý teroristický útok ve francouzském Nice, při kterém přišlo o život 84 lidí. Pak tento pátek došlo ke střelbě v obchodním domě v Mnichově, kterou policie původně vyšetřovala jako možný teroristický čin, shrnuje poslední klíčové události v Evropě úvodník amerického serveru New York Times. Vlivný deník v něm přesto konstatuje, že klíčový problém starého kontinentu leží jinde.

Ostudná zastrašovací politika

Tyto události samotné by podle New York Times stačily k tomu, aby se Evropané začali nervově hroutit. "Přesto zůstává stále neřešená mnohem větší hrozba pro evropskou stabilitu," konstatuje úvodník. Označuje za ni selhání v nastavení uceleného humánního plánu, jak si poradit s nezadržitelným přílivem zoufalých lidí prchajících před násilím a perzekucí na Blízkém východě a v Africe, kteří hledají nový domov v Evropě.   

K 17. červenci počet běženců, kteří letos přepluli Středozemní moře, přesáhl 240 tisíc, připomíná americký deník. Konstatuje, že jde zhruba o obdobné číslo jako za stejné období loňského roku. Při pokusu dostat se do Evropy se však letos utopilo na 3 tisíce lidí, což je podle New York Times o 60% více, než činil loňský počet obětí.   

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.

"Jde o humanitární tragédii, která vyrůstá částečně z neschopnosti Evropy vynaložit dostatečné zdroje na záchranné mise a částečně z neschopnosti zřídit legální cesty pro zoufalé lidi, kteří zamýšlejí dostat se do Evropy," tvrdí vlivný server.

New York Times deklaruje, že běženci jsou stále vydáni na milost převaděčům. Na protest proti tomu, co nazývá "ostudnou zastrašovací politikou", organizace Lékaři bez hranic minulý měsíc oznámila, že nebude nadále přijímat jakékoliv finance od Evropské unie a jejích členských států, poukazuje komentář.    

Lékaři bez hranic také vydali zvláštní stanovisko odsuzující dohodu, kterou Evropská unie uzavřela letos v březnu s Tureckem, pokračuje americký deník. Připomíná, že v rámci úmluvy Brusel souhlasil, že poskytne Ankaře více než 6 miliard dolarů (přes 140 miliard korun) výměnou za tureckou pomoc se zastavením přílivu migrantů do Evropy a souhlas se zpětným přijímáním těch běženců, kterým se podaří přeplout Egejské moře do Řecka.

Jak vlivný deník vysvětluje, Lékaři bez hranic tvrdí, že Evropská unie tímto krokem upřednostnila "posvátnost hranic" na úkor humanitárních potřeb a nastavila tím nebezpečný precedent.

Nejen více mrtvých migrantů  

Statistiky se zdá, že se dohoda s Tureckem vyplatila, uvádí New York Times. Připouští, že i podle OSN množství migrantů riskujících nebezpečnou cestu z Turecka do Řecka výrazně pokleslo. "Ale uzavření řecké trasy přesunulo pozornost k delší, nebezpečnější cestě z Libye do Itálie," píše newyorský server.   

Další utonulí jsou tak podle úvodníku nevyhnutelní, navzdory maximálnímu úsilí italské pobřežní stráže a italského námořnictva, které se snaží odpovídat na tísňové volání, zatímco libyjští pašeráci posílají více a více migrantů na lodě nezpůsobilé k plavbě po moři.

Za další část problému považuje New York Times evropskou Dublinskou úmluvu, podle které má uchazeč o azyl podat příslušnou žádost v první zemi Evropské unie, do které se dostane. "To naložilo neférové břemeno na Itálii a Řecko," deklaruje komentář s tím, že plán odlehčení této tíhy v podobě přerozdělení části uprchlíků do jiných států ztroskotal.

Objevují se sice nové návrhy na rozdělení migrantů, ale i ty čelí horlivému odporu, pokračuje známý deník. Odkazuje na návrh předložený 10. července, který pobízí země Evropské unie k přijetí běženců tím, že za každou osobu nabízí finanční odměnu 10 tisíc eur (zhruba 270 tisíc korun). Takový plán by však musely schválit evropské vlády i Evropský parlament, zdůrazňuje komentář.   

"Otázka uprchlíků mezitím nadále vzbuzuje strach a xenofobní politiku," deklaruje americký server. Varuje, že pokud Evropa nezvládne čelit tomuto problému zpříma a lidsky, zemře nejen více migrantů, ale samotná Evropská unie, která po desetiletí udržovala na starém kontinentu mír, se může rozložit.  

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy