Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chystají se Nokie s Androidem. Co se o nich ví?

Nokia, ilustrační fotografie
Nokia, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Espoo (Finsko) - Společnost Nokia už toho zažila hodně. Přežila nejeden pád, ale nikdy neztratila důvěru zákazníků. Pokud nepočítáme experiment Nokia X, tak se až s tabletem N1 poprvé zařadila do obří flotily zařízení s Androidem. Brzy poté firma přispěchala s oznámením, že chystá i chytré telefony. Co o nich zatím víme?

V květnu Nokia oficiálně oznámila, že se opět chystá do světa smartphonů, a to rovnou pohaněných Androidem, jak informuje server AndroidPIT. Na začátku měsíce unikly obrázky údajného modelu Nokia P1, nakonec se ale ukázalo, že se jedná o Sharp Aquos P1 s logem Nokia.

Mnozí se tak logicky domnívají, že Nokia P1 bude pouze přejmenovaný Sharp, protože přeci jen Nokia má v Evropě mnohem zvučnější jméno. Z výrobního i právního hlediska je to také v pořádku, obě firmy jsou totiž ve vlastnictví Foxconnu. Ale kromě fotky zatím neexistuje žádný konkrétní důkaz, kterým by se tato informace mohla potvrdit.

Naopak Nokia C1 je předmětem úniků a „zaručených" informací již delší dobu. Původně se o ní mluvilo v souvislosti, že budou existovat dvě verze, jedna s Androidem, další s Windows 10. Bohužel v poslední době jsme o tomto telefonu moc neslyšeli. Na konci minulého roku unikly na internet specifikace, které hovoří taktéž o dvou verzích.

Menší Nokia C1 s pětipalcovou obrazovkou by měla mít 2GB RAM a 32 GB interní paměti. Zadní fotoaparát by měl mít 8 MPx, přední pak 5 MPx. U druhé verze se očekává větší displej o půl palce, paměť RAM 3 GB a 64 GB vnitřní paměť. Lepší hodnoty doplní i lepší fotoaparát, ten by měl u vyšší verze mít 13 MPx.

Cena by měla být přiměřená specifikacím, takže nic vysokého. Foxconn si na asijském trhu odzkoušel, jakou mají popularitu cenově dostupné Nokie a je velmi pravděpodobné, že se stejnou strategií přijdou i do Evropy u Android zařízení.

Kdy vůbec přijdou Nokia telefony s Androidem, zatím není jasné, smlouva s Microsoftem není stále plně uzavřena. Dolaďují se poslední detaily. Z Nokie zatím nepřišel žádný náznak o datu oficiálního oznámení, takže zatím se musíme spokojit s květnovou tiskovou zprávou, že se finská firma vrací na trh s chytrými telefony.

Témata:  Nokia Google mobily

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy