Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší objekty ve vesmíru? Slunce je proti ním malý drobek

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Ve vesmíru jsme zvyklí na velké vzdálenosti a objekty. Země v poměru s jinými velkými objekty úplný drobek. Dokonce i v naší soustavě jsme prcek, podle NASA by se to Jupiteru vlezla Země vice než tisíckrát a d Slunce více než milionkrát. Jak jsou na tom ale další velké objekty?

Ve skutečnosti je Slunce taky drobek, pokud je srovnáme s největšími hvězdami, které známe, jak informuje server Space. Slunce patří mezi žluté trpaslíky s poměrně normální velikostí. Největší hvězda, kterou zatím známe, je označena jako UY Scuti a vešlo by se do ni zhruba 1700 našich Sluncí.

Úplně jiná kapitola jsou pak černé díry, obzvlášť ty supermasivní, které většinou bývají uprostřed galaxie. Naše Mléčná dráha má uprostřed jednu z hmotností zhruba násobku čtyř milionů Sluncí. Největší černá díra je pak zhruba 21 miliard krát větší než naše Slunce, nachází se v Coma Cluster.

Ale ani to není největší objekt ve vesmíru. Dále tu máme jednotlivé galaxie, tedy seskupení hvězdných soustav a všeho, co je uvnitř. Mléčná dráha měří zhruba 100 tisíc světelných let. Největší galaxie, o kterých víme, se měří v milionech světelných let.

Galaxie jsou často vázány gravitačně ve skupinách, těm říkáme galaktická kupa, nebo hnízdo galaxií. My jsme v kupě s asi dalšími dvěma desítky galaxií, včetně známé Andromedy. Ale i to není největší objekt ve vesmíru, i když se dlouhou dobu myslelo, že je.

Až v roce 1980 si astronomové uvědomili, že kupy jsou spojeny gravitací v ještě něco většího a nazvalo to nadkupy, neboli supergalaxie. Největší z nich dostala jméno Hercules-Corona Borealis Great Wall. Je tak velká, že světlo přes ni putuje 10 miliard let, jen pro srovnání, vesmír je starý 13,7 miliard let.

Témata:  vesmir

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy