reklama

Vědci z Ocean Exploration objevili na mořském dnu podivné fialové klubíčko, které mezi výzkumníky vyvolalo obrovský rozruch. A přitom vše začalo zcela nevinně, když pomocí dálkového podvodního vozidla zkoumali obyčejný korál.

Zdroj: YouTube

Na videu jde vidět, že vědci rozhodně nemají nudnou práci. Naopak, výzkumníci teď stojí před velkou výzvou, protože by se dost dobře mohlo jednat o zcela nový živočišný druh. Dokonce pro věc už vymýšleli názvy jako například Blobus Purpilis.

Samozřejmě přišly i první spekulace o tom, co je zářící koule vlastně zač. Tým vědců uvažuje o dvou variantách, mohlo by se jednat o mořského bezobratlovce nebo nějaký druh vaječného vaku obsahující embryo. "Jsem zmatený, nemám nejmenší tušení co by to mohlo být, nemůžu ani hádat," připouští jeden z výzkumníků. Další vědec přemýšlí, jestli by se nemohlo jednat o vajíčko nějakého podmořského pavouka.

Na videu můžeme vidět, že ne jen pro vědce je zářivé klubíčko záhadou. Pohrát si přišel i krab. Avšak ihned po tom, co kraba zábava omrzela a odešel, vědci začali s výlovem záhadné věci. Použili speciální sací trubici, kterou kouli nasáli a nyní je na řadě analýza tohoto unikátního objevu.

Není žádným tajemstvím, že podobné výzkumy trvají řadu let, takže nám nezbývá než čekat, jaké ovoce výzkum přinese.