Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přelomový objev: Vědci našli nejstarší lidskou kůstku s nádorem, nález vyvrací mýtus o rakovině

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Georgian National Museum

Johannesburg - Tým badatelů objevil na prehistorické lokalitě v jeskyni Swartkrans u Johannesburgu v Jihoafrické republice kůstku. Nález je významný tím, že se jedná o dosud nejstarší lidskou fosílii s dokladem rakoviny.

Nádor byl objeven na prstu pravěkého člověka starého asi 1,7 milionu let. Tento člověk patřil podle badatelů buď k raným homininům druhu Homo ergaster, nebo k druhu Paranthropus robustus. O novém objevu informoval badatelský tým v časopise South African Journal of Science s tím, že nártní kůstka vykazovala osteosarkom - poměrně vzácný a zhoubný typ nádoru kosti.

Tumory byly na jiných fosíliích objeveny již předtím - k těm nejstarším patří například kost chorvatského neandertálce, který žil asi před 120.000 lety.

Nález podle vědců ukazuje, že rakovina není záležitostí až moderní společnosti, jak se někteří lidé domnívají. "Moderní medicína má tendenci předpokládat, že rakovina a nádory u lidí vznikly v důsledku moderního životního stylu a okolního prostředí. Naše studie ukazuje, že se tyto nemoci objevily u našich předků miliony let předtím, než vznikla moderní průmyslová společnost," řekl badatel Edward Odes.

Jeho kolega Patrick Randolph-Quinney ovšem připustil, že současný západní životní styl zvyšuje riziko některých druhů nádorů, jako třeba rakovinu konečníku kvůli určitému typu potravy, rakovinu jater kvůli nadměrné konzumaci alkoholu nebo rakovinu plic kvůli kouření.

Témata:  rakovina archeologie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy