Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Elektronické cigarety škodí? Vědci přišli na nepříjemnou věc

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: news.com

Washington – Elektronické cigarety se po svém představení v roce 2004 staly oblíbenou alternativou k obyčejným cigaretám, která je navíc často považovaná za zdraví neškodnou. To ale podle nové studie amerických vědců bohužel není pravda.

O tom, že elektronické cigarety mohou zdraví škodit více, než se dříve myslelo, vědci mluví již delší dobu. Jak informuje americký server Voice of America, nová studie vědců z Národní laboratoře Lawrence Berkeleyho v Californii toto tvrzení potvrzuje.

Ačkoliv jsou elektronické cigarety zdraví méně škodlivé než cigarety obyčjné, vědci varují, že i tak plíce vystavují toxickým chemikáliím a karcinogenům, jako je například akrolein a formaldehyd.

Vědci také upozorňují, že o tom, nakolik je konkrétní elektronická cigareta zdraví škodlivá, rozhoduje hned několik faktorů. Jedná se například o četnost použití zařízení, jeho vnitřní teplotu, napětí v jeho bateriích nebo typ cigarety.

Server dodává, že Spojené státy proto od srpna začnou regulovat obsah elektronických cigaret i jiných tabákových výrobků, které jsou v zemi dostupné.

Témata:  kouření cigarety zdraví

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 19:28

Rusové se snaží vyřadit z provozu ukrajinskou železnici. Jde o dodávky materiálu

Rusko se v rámci příprav na ofenzivu zaměřuje na ukrajinskou železnici, aby paralyzovalo vojenské dodávky, uvedl vysoce postavený ukrajinský činitel pro AFP. Rusové ve čtvrtek zasáhli železniční síť ve třech ukrajinských oblastech. Útoky si vyžádaly mrtvé i zraněné. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy