reklama

Holením chloupků na intimních místech se zabývali vědci z University of California v San Franciscu a přišli s překvapivým zjištěním - tato činnost vážně škodí zdraví. Holení po sobě totiž často zanechává drobné ranky, které mohou způsobit abscesy a podporují výskyt stafylokoka, kterého by jinak zachytily chloupky.

A s americkými vědci souhlasí i přední český gynekolog a sexuolog Radim Uzel: "Velmi časté holení může představovat pro citlivou kůži na pohlavních orgánech poměrně vážné nebezpečí," varuje a hned vzápětí dodává proč: "Ve zvýšené míře se tam mohou objevovat různé furunkly nebo i těžké záněty," vysvětluje uznávaný český odborník.

Ve výjimečných případech mohou podle Radima Uzla vypadat výsledky přehnané péče o klín až děsivě: "Ona ta kůže na to není opravdu příliš uzpůsobena," připomíná Uzel dnes často opomíjený fakt. Drobnými poraněními vzniklými holením může podle něj do těla snadno vnikat infekce.

Přesto není třeba propadat panice a zahazovat žiletky: "Rozhodně není možné ze zdravotních důvodů zakazovat holení, to je samozřejmě nesmysl," mírní paniku zkušený gynekolog a sexuolog. Doporučuje se však vyhýbat každodennímu holení a preferovat spíše suchou variantu. Není proto důvod se za každou cenu vracet o několik desítek let dozadu, postačí střídmost a opatrnost v naší intimní péči.