Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chystá novou mocnou zbraň. Družice z kosmu budou šmírovat lidi

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: mil.ru

Moskva – Ruské ministerstvo obrany brzy plánuje zahájit výrobu tajných družic, mají mít obří optiku s průměrem objektivu dva metry. To by mělo bohatě stačit, aby dokázali zaměřit cokoliv na zemi, například si přečíst titulky novin, nebo displeje mobilních telefonů.

I když se o samotné družici ví velmi málo, jedno z předních ruských online zpravodajství Kommersant dokázalo získat vyjádření vojenských odborníků, kteří prozradili více detailů. Na oběžnou dráhu by měly být vyslány celkem tři družice.

Už mají dokonce jméno, 14F156 Razdan by měl do roku 2024 kompletně nahradit satelitní družice 14F137 Persona, které momentálně Rusko využívá.

Persony už jsou pouze dvě, jedna se zřítila v roce 2008 kvůli technické závadě, další dvě ale mají být v perfektním stavu a proslýchá se, že jsou aktivně využívány v boji proti Islámskému státu v Sýrii.

Každopádně by měl být Razdan velmi významným zlepšením oproti Personě. Podle vojenských odborníků, nové satelity významně zlepší schopnosti sledování z vesmíru. Samotné Persony dokáží z výšky 750 kilometrů rozlišit věci s velikostí 30 centimetrů, což by měly Razdany hravě překonat.

První Razdan by se měl vypustit na oběžnou dráhu v roce 2019 z kosmodronu Pleseck. Druhá družice by měla být vypuštěna v roce 2022 a třetí, poslední v roce 2024.

Témata:  Rusko Ruská armáda vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy