Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přelomový vynález? Mexický vědec vytvořil cement, který září ve tmě

Věda
Věda
Foto: Pixabay

Mexico - vědec José Carlos Rubio Avalos vytvořil ve tmě zářící cement, který by jednoho dne mohl zkrášlit noční panorama měst od Šanghaje po Soul, napsal zpravodajský server CNN.

Tento energeticky účinný materiál do sebe během dne "nasákne" sluneční paprsky, a jakmile slunce zapadne, začne světlo vyzařovat. Díky tomuto novému vynálezu by mohly začít být zbytečné nejen pouliční lucerny.

"Dá se používat na vnitřní i vnější aplikace," říká Rubio Avalos, odborník na materiály z univerzity ve městě Hidalgo. Cement, hlavní složka pro výrobu betonu, představuje mnohamiliardové průmyslové odvětví. V roce 2014 dosáhla celosvětová spotřeba tohoto stavebního materiálu 4,3 miliardy tun.

Vnější povrchy domů, cyklistické trasy, dálnice, interiéry a dokonce i bazény se zářícím betonem. To všechno jsou požadavky, které už Rubio Avalos dostal od vlád, podnikatelů i nevládních organizací.

Například humanitární skupina Lékaři bez hranic (MSF) chce jeho technologii používat "na toalety v místech, kde jsou problémy s elektřinou, a kde by se ženy mohly dostat do potíží, když půjdou na neosvětlené veřejné záchodky".

Novátorský materiál, který si nechal patentovat, je v zásadě modifikací běžného cementu. Do něj přidal fotoaktivní složku, která se stará o pohlcování a vyzařování světla. Největší výzvou ale bylo přimět neprůhledný cement, aby dokázal přijímat ultrafialové paprsky. Aby toho dosáhl, musel pozměnit jeho mikrostrukturu.

Témata:  Mexiko vědci

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 14:22

Španělský premiér Pedro Sánchez zvažuje rezignaci

Španělský premiér Pedro Sánchez ve středu uvedl, že zvažuje možné odstoupení v reakci na oznámení soudu, který zahájil vyšetřování premiérové ​​manželky na základě podezření z korupce. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy