Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obří vzdušný kříženec opustil hangár. Airlander se chystá k leteckým zkouškám

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Cardington - Airlander poprvé opustil hangár a připravuje se k prvním zkouškám. Jedná se o největší létající zařízení na světě, o kterém se mluví jako o kříženci vzducholodi, vrtulníku a letadla.

Hybridní supermoderní vzducholoď (foto zde) je dlouhá 92 metrů. Stroj je plněný heliem a opatřený vrtulemi. Vývoj křížence vzducholodi, vrtulníku a letadla trval dlouhých devět let. Ke zkouškám se nyní připravuje v anglickém Cardingtonu.

Létající stroj původně Britové vyvíjeli pro americkou armádu, měl sloužit jako prostředek k pozorování a přepravě nákladu, protože je velmi tichý a ve vzduchu dokáže strávit týdny. Z této zakázky ale sešlo a projekt dokončila soukromá firma Hybrid Air Vehicles.

"Hlavním problémem starých vzducholodí byla potřeba obrovského množství pozemního personálu, omezená nosnost a náchylnost k povětrnostním podmínkám. Všechny tyto problémy jsme vyřešili novým konceptem – hybridním letadlem," uvedl médiím Chris Daniels, vedoucí tiskového oddělení HAV.

Společnost v něm vidí velký potenciál nejen pro vojenské účely, ale i pro ty humanitární, vědecké a komerční. Výrobce věří, že Airlander může konkurovat letecké dopravě, alespoň v některých oblastech. Určitě to nebude v rychlosti přepravy z jednoho místa na druhé, stroj totiž dosáhne maximální rychlosti asi 150 kilometrů za hodinu.

Airlander může vzlétnout a přistát prakticky odkudkoliv, zvládne odletět i z vodní plochy. Další výhodou letounu jsou velmi nízké náklady na letovou hodinu. Vzducholoď dokáže unést náklad do hmotnosti 10 tun nebo až 48 pasažérů.

Témata:  Velká Británie mraky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy