Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záhadný vesmírný objev: Mimozemské megastavby můžou existovat

vesmir
vesmir
Foto: Pixabay

Před třemi měsíci přišli vědci s vysvětlením, že kolem hvězdy KIC 8462852 není žádná mimozemská megastavba, ale že za ztmavení a podivné blikání můžou odlišné techniky focení. Jiný tým vědců se ale pořádně zaměřil na fotky a celá situace se opět zamotává a stává se záhadnější.

Dva vědci Ben Montet z Kalifornského technologického institutu a Joshua Simon z Carnegie Institution popsali výsledky nové fotometrické analýzy této podivně hvězdy, kterou objevil Keplerův vesmírný teleskop.

Zaměřili se na všechny fotky, a to v plném rozlišení, jak informuje server Gizmodo. Po analýze zjistili, že světelný výstup hvězdy se někdy snížil až o 20 procent a celkový hvězdný rok se zmenšoval nepřetržitě v průběhu čtyř let.

Prvních 1000 dnů, kdy byl Keplerův vesmírný teleskop zaměřen na hvězdu, poklesla světelnost o 0,34 procenta. Za dalších 200 dnů už se ale světelnost snížila o celé 2 procenta. Celkově se tedy za poslední čtyři roky snížila světelnost o téměř 3 procenta, kdy ji sledoval Keplerův vesmírný teleskop.

Vědci také zkoumali dalších 500 hvězd v okolí, ale nikde jinde něco podobného nezaznamenali. "Překvapilo mě, jak rychlé a nelineární to bylo. Dlouhou dobu jsme se snažili přesvědčit sami sebe, že to není pravda, že to musí být chyba," řekl Ben Montet.

To jednoznačně vyvrací zprávu jiného vědeckého týmu, který tvrdil, že zmenšování světelnosti bylo způsobeno odlišnými technologie a přístroji, které zachytávaly hvězdu a okolí.

Nejvíce důvěryhodné vysvětlení k dnešnímu dni je to, že se jedná o roj kometárních fragmentů, efekt zkreslené hvězdy, nebo zbytky rozbité planety. Někteří můžou vysvětlit dlouhodobé snižování světelnosti, ale už ne krátkodobé blikání. Neexistuje zatím komplexní studie, která by vysvětlovala vše. Vyloučené opět nemůže být ani to, že se jedná i mimozemskou stavbu.

Momentálně se plánují další pozorování hvězdy, největší pravděpodobně chystá původní objevitel této zajímavosti, astronom Tabby Boyajian. Na crowdfundingové kampani vybral dostatek peněz, aby mohl pronajmout observatoř. Pokud během pozorování objeví něco neobvyklého, rychle se mobilizují další observatoře a zaměří se na hvězdu, čímž se k vědcům dostanou různá data, pomocí kterých snad záhadu rozlousknou.

Témata:  mimozemšťané / UFO teleskop Kepler vesmir

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy