reklama

Denník N popisuje příklad čtyřiadvacetiletého Tomáše, který se loni v září přihlásil na Facebook, napsal pár statusů, komentářů a zpráv, a před dvěma měsíci byl za hanobení rasy či etnické skupiny a vyhrožování smrtí nepodmíněně odsouzen na 58 měsíců vězení.

Tomáš podporuje Jozefa Tisa, kterého nazývá "jediným prezidentem Slovenské republiky". Tvrdil také, že média vymývají mozky lidem a na facebookové stránce Slovenské pospolitosti se vyjádřil, že pokud by potkal premiéra Roberta Fica, tak by mu vypíchl oči a jeho střeva by dal sníst jeho matce. Takové vulgarismy a hrozby na Facebooku ale jsou důvodem ke stíhání a trestu stejně jako hrozby v reálném životě.

Tomáš také vyhrožoval smrtí administrátorovi jedné facebookové události a Okresní soud Nového Mesta nad Váhom ho uznal vinným za hanobení skupiny osob pro jejich příslušnost k rase, národu, národnosti, barvě pleti a pro náboženské vyznání a v druhém bodě za vyhrožování smrtí z důvodu národnostní, etnické nebo rasové nenávisti a nenávisti z důvodu barvy pleti.

"Odsouzenému byl rozsudkem zdejšího soudu uložen nepodmíněný souhrnný trest odnětí svobody za sbíhající se trestnou činnost. Souhrnný trest se ukládá v případě viacčinného souběhu, a to za trestný čin, který spáchal dříve, "vysvětluje podle deníku soudce Ivan Pavlovič.

Nejde přitom o ojedinělý případ. Diskutující na Facebooku často ztrácejí zábrany, přitom si ale neuvědomují, že za nenávistné komentáře mohou nést následky. Na svou prostořekost doplatil například bývalý člen KSČM Michal Kesudis, kterému obvodní soud pro Prahu 6 uložil roční podmínku.

Kesudis schvaloval teroristický útok, při kterém v afghánském Bagrámu zahynula čtveřice českých vojáků. Pátý podlehl zranění po převozu do České republiky. Kesudis to na svém profilu a také na facebookovém profilu armády komentoval následovně: "Je to samozřejmě velký úspěch, neboť čeští žoldáci patří vedle amerických k těm úplně nejzkurvenějším. To, co se jim stalo, to si po čertech zasloužili. Dobře jim tak. Jsem vděčný afghánským odbojářům, že nás těch šmejdů zbavili. Bez nich nám bude líp."

Podle soudu tak spáchal trestný čin "Projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka", za což mu hrozil trest vězení v rozmezí 6 měsíců až 3 let. Soud se rozhodl pro podmínku.

Podmínku si odnesl také bývalý poslanec Věcí veřejných Otto Chaloupka, který po napadení manželského páru skupinou Romů v Duchcově napsal protiromský komentář. Soud jej za to potrestal půlroční podmínkou.

Za propagaci nacismu dostala v roce 2012 podmínku pětice mladíků. Muži ve věku 19 až 27 let na Facebooku sdílela klipy a další symboly s nacistickou tematikou. Český soud v tomto případě udělil za podobnou aktivitu na sociálních sítích trest vůbec poprvé.

Autoři si zřejmě neuvědomují, že za podněcování k rasové, etnické či národnostní nenávisti a propagaci hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka hrozí 1 až 5 let ve vězení. Vzhledem k tomu, že takový čin spáchá prostřednictvím veřejné přístupné počítačové sítě, mohl by dostat trest v rozmezí 3 až 10 let.

"V případě, že se člověk stane pachatelem trestného činu hanobení národa, rasy, etnické nebo jiné skupiny osob, či podněcování k nenávisti vůči skupině osob nebo k omezování jejich práv a svobod a bude odsouzen, hrozí mu až tříletý trest odnětí svobody," upozornil už dříve mluvčí Policejního prezídia David Schön.

"Na tento způsob nevhodné komunikace se zaměřují kriminalisté, specializující se na extremismus a počítačovou kriminalitu, v celé ČR a v případě, že prokazatelně dojde k porušení zákona, tak zasáhnou. Pro každého pisatele těchto nevhodných zpráv je určena informace, že internet není anonymním místem a nikdo není nedohledatelný a nepostižitelný." Zákon ale policii neumožňuje komentovat konkrétní případy, kdy bylo proti pisateli hanlivého výroku zahájeno trestní stíhání.