reklama

Parazitickými nemocemi se ročně nakazí desítky milionů lidí. Těmi nejvážnějšími jsou ohroženi především lidé v tropických a subtropických oblastech. Britským vědcům se podařilo vymyslet superlék, který si poradí hned se třemi najednou. Jeho objev zveřejnili ve vědeckém časopise Nature.

Léčivá látka by měla být schopna vyléčit spavou nemoc, Chagasovu chorobu a Leishmaniózu. Všechny tři totiž vyvolává podobný parazit. Ročně zabijí asi 50 tisíc lidí. Její účinnost potvrdily testy na myších, teď ji budou zkoušet také na nakažených lidech.

Léky, které se proti těmto nemocem v současnosti používají, jsou velmi drahé, a proto si je nejchudší lidé často nemohou dovolit. Nová léčivá látka by mohla tři léky nahradit jediným. Je to poprvé v historii, co se něco takového podařilo.

Spavou nemoc způsobuje Trypanozoma spavičná. Projevuje se horečkami, zduřením mízních uzlin, únavou, bolestmi kloubů, potížemi se spánkem a končí smrtí. Chagasovu nemoc přenáší trypanozoma americká prostřednictvím krev sajících ploštic. Symptomy jsou infekce v blízkosti očí, zvětšení mízních uzlin, horečka, dušnost a bolest břicha. Bodavý hmyz přenáší i Leishmaniózu, která se projevuje hlavně poškozením kůže, objevují se při ní také hluboké rány v obličeji.