Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Na měsíci Saturnu byly objeveny zaplavené kaňony

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Saturnův měsíc skrývá ještě mnoho tajemství, jedno z nich už ale můžou vědci potvrdit. Našli tam poměrně překvapivě hluboké kaňony zaplavené kapalnými uhlovodíky.

Nově nalezené kaňony jsou až 570 metrů hluboké a 0,8 široké, jak upozorňuje server Space.com. Tento objev také potvrzuje zajímavou podobnost mezi Zemí a Titanem. Prozatím se jedná o jediné dva objekty v naší soustavě, které mají na povrchu stabilní kapalinu.

"Země je teplá, kamenitá s řekami plné vody, Titan je studený, plný ledu a řekami, které jsou naplněné metanem. A přesto je hodně divné, že objekty mají tolik podobných rysů," řekl spoluautor studie Alex Hayes.

Tým z univerzity v Římě analyzoval snímky zachycené sondou Cassini v roce 2013. Zaměřil se na kaňony, které vedly do obrovského uhlovodíkového moře Ligeia Mare, které leží poblíž severního pólu Titanu.

Vědci se domnívali, že některý z těchto kaňonů obsahuje tekuté uhlovodíky a doopravdy se tak stalo. Výzkumníci plánují charakterizovat další kaňony, jakmile Cassini bude lítat kolem Titanu v následujících měsících.

Témata:  Saturn

Aktuálně se děje

10. května 2024 8:44

Německo zvažuje proti Izraeli stejné kroky jako USA

Německý ministr obrany Boris Pistorius uvedl, že Berlín zvažuje podobné kroky jako Spojené státy, které pohrozily zastavením dodávek zbraní Izraeli, pokud by izraelské jednotky začaly s rozsáhlou operací ve městě Rafah na jihu palestinského Pásma Gazy.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy