Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Přelomová operace století? "Dr. Frankenstein" se chystá na transplantaci hlavy

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

Řím/Londýn - Přepíše historii nebo zničí lidský život? Nelehký úkol čeká italského neurochirurga Sergia Canavera, který chce provést historicky první transplantaci hlavy. Zákrok, který nemá v dějinách lékařství obdoby, má kromě dobrovolníka z řad pacientů také stanovené datum. Uskuteční se v prosinci roku 2017.

Italští lékaři v čele s chirurgem Sergiem Canaverem přezdívaným "Doktor Frankenstein" postupně realizují svůj na první pohled šílený plán. Už před několika lety si začali pohrávat s myšlenkou na první transplantaci hlavy v historii. Tehdy jim ale chyběla jak podpora kolegů z řad lékařů, tak dobrovolník.

Lékařská obec totiž dlouho tvrdí, že výsledek operace je nejistý a chirurg na sebe chce pouze upoutat pozornost. Pacient podle odborníků nemá šanci operaci přežít. Canavero ale tvrdí opak, přesto měl problém sehnat tým, peníze i dobrovolníka. Vše se ale nakonec podařilo.

Operaci se rozhodl podstoupit jedenatřicetiletý Rus Valery Spiridonov. Muž trpí vzácnou spinální svalovou atrofií typu Werdnig-Hoffmann, kvůli které se prakticky nemůže pohybovat a jeho zdravotní stav se rok od roku zhoršuje. Pacienti s touto chorobou se nedožívají vysokého věku a Spiridonov si uvědomuje, že nemoc ho nakonec zabije. Transplantaci proto bere jako příležitost, jak žít normální život v jiném těle.

Problémem jsou také peníze. Původní předpoklady počítaly s 7,5 milióny liber, tedy v přepočtu zhruba 283 miliónů korun. Rozpočet se ale navýšil a lékař nyní postupně shání téměř 18 milionů dolarů, tedy 432 milionů korun. Sehnat sponzory na tak riskantní operaci přitom není nic lehkého, přesto se to podle Canavera postupně daří.

Doktor Frankenstein také poprvé prozradil podrobnosti o průběhu operace, kterou nazval "Nebe" (zkr. head anastomosis venture - pokusné spojení hlavy, pozn. red.). Nejprve chce hlavu pacienta zmrazit na teplotu -15 ° C, poté by ji oddělil od těla, stejně tak i hlavu dárce, u nějž nastala mozková smrt, a následně by zdravou hlavu připojil k tělu dárce. Během dvoudenní operace chce také zajistit propojení míchy, svalů a cév. Spiridonov by byl následně měsíc držen v umělém spánku, aby se zabránilo jeho pohybu a tělo se mohlo zregenerovat.

Unikátní a velmi riskantní operace má také stanovené datum. Pokud vše vyjde jak má, lidstvo by se mohlo dočkat zákroku století už v prosinci příštího roku. Jestli se ale operace podaří nebo ne je zatím ve hvězdách. Canavero se sice domnívá, že lidstvo má pro tuto operaci všechny potřebné technologie, dosavadní pokusy ale jeho tvrzení nejsou příliš nakloněny.

Vědci a lékaři se už desítky let pokoušejí o podobné zákroky u zvířat. Jejich počátek se datuje až do 70. let minulého století, u lidí ale veškeré pokusy o propojení míchy dosud selhávaly. Pokud se tato operace podaří, pacient by podle lékaře měl být po probuzení schopen pohybu a dokonce i mluvit svým hlasem. Pokud ale operace selže, Spiridonov ji s největší pravděpodobností nepřežije.

Témata:  transplantace lékaři

Související

Aktuálně se děje

21. října 2024 12:41

Severokorejci na Ukrajině? Rutte se obává eskalace

Jižní Korea si předvolala ruského velvyslance, aby vyjádřila protest proti údajnému nasazení tisíců severokorejských vojáků ve válce na Ukrajině. K ožehavému tématu se dnes vyjádřil i nový šéf Severoatlantické aliance. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy

robotaxi Cybercab Tesla

Tesla představila Škodu 110R? Robotaxi CyberCab ji hodně připomíná. Překvapila i Robovanem

Tesla uspořádala akci s názvem WE, ROBOT, na které Elon Musk odhalil dlouho očekávaný autonomní taxík Robotaxi a překvapivě i větší model Robovan, určený pro přepravu skupin lidí nebo nákladů. Tato nová autonomní vozidla, společně s humanoidními roboty, představují další krok Tesly k inovacím, které mohou firmu posunout na novou úroveň v oblasti technologií a dopravy.